Facebook hozzászólás
931

Citromos köleshab csokireszelékkel

Ismét egy gluténmentesen elkészíthető, vegán desszert a bulkshop.hu-tól. A képen látható finomságot lenhab felhasználásával, citromos ízesítéssel született. Tehetünk bele vaníliakivonatot, és pazar vaníliahabunk lesz. Tehetünk bele olvasztott csokit/kakaót, akkor csokis habunk lesz. Bármilyen gyümölcsízesítéssel is szuper, kókusszal is nagyon vagány, csak az alapot kell elkészítenünk és azt variálhatjuk.

A köles olcsó, a lenhab fillérekbe kerül, innentől választhatunk, hogy az olcsó alaphabba mi kerül. Mi van otthon, éppen milyen kedvünk van? Ízesíthetjük pénztárcabarát módon, és megadhatjuk a módját drágább, különlegesebb hozzávalókkal. Mindenképpen egy egészséges, nagyon finom desszertünk lesz. A kész habban nem dominál a köles íze, felveszi az ízesítők ízét, a köles krémesen, lágyan belesimul a desszertünkbe.

Citromos köleshab csokireszelekkel, Kép: bulkshop
Kép: bulkshop.hu

Ez a desszert a maradék köles felhasználásának is egy nagyon jó módja.
Lássunk hozzá!

Hozzávalók 4 nagy adaghoz:

2 deciliternyi lenfehérje
1.5 – 2 bögre főtt köles (a köles elkészítése)
4-5 evőkanál eritritol / más fehér cukor / cukorpótló
1 késhegynyi borkő (ha van)
1 csipet só
1 citrom leve
citrom reszelt héja
1 kávéskanál vanília
2. kávéskanál agar agar + 2 deciliter víz / növényi tej
reszelt csoki a díszítéshez

Elkészítés:

1. A köles elkészítése:
2/3 bögre kölest főzzünk meg egy csipet sóval, háromszoros mennyiségű vízben. Főzzük meg alaposan, ragacsosra. Ha kell, pótoljunk még vizet.

Zöldfűszeres grissini
Vegán életmódba illeszthető olasz eredetű kenyérféle. A grissini az a vendégváró, amit már a vendégek megérkezése előtt megdézsmálunk, jó, ha fel nem faljuk az egészet. Az úgynevezett na még egyet, de tényleg ez lesz az utolsó kifejezés pont erre illik. Az evését akkor sem lehet abbahagyni, ha már pukkadásig ettünk belőle. Bulkshop azt írja, hogy az eredeti recept nagy szemű sót javasol.

A főtt kölest fedő alatt tegyük félre, hűtsük ki.
2 deciliter vízben főzzük az agar agart 1-2 percig.
Az agar agart öntsük a köleshez, tegyük bele a cukrot, fűszereket, csipet sót és igen alaposan, krémesre turmixoljuk meg. (A citromhéjat még ne tegyük bele).
2. A lenhab elkészítése:
Verjünk elektromos habverővel kemény habot a lenfehérjéből. Lényegesen megkönnyíti és meggyorsítja a folyamatot, ha a lenfehérje hideg, lehűtött állapotban van. Amikor a hab már majdnem kész, tegyünk bele egy kis mokkáskanálnyi borkőport. A borkő segít a habosodásban, és stabilizálja is a habot.
3. Összeállítás:
A lenhab 1/3 részét tegyük félre a díszítéshez. A többihez keverjük hozzá a citromhéjat.
A lenhabot kisebb adagokban keverjük hozzá a turmixolt köleshez.
4. Hűtsük le.
5. Tálaljuk, díszítsük.

Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!