Facebook hozzászólás
2 545

Gánica, avagy a dögös dödölle

Akár hiszitek, akár nem, a gánica egy román eredetű, kukoricakásából készült étel. Nálunk Salgótarján környékén, illetve Somogyban ismert. Az utóbbiban dödölle néven. Készülhet krumpliból, árpa- vagy kukoricalisztből, a lényeg, a hagymás szaggatás. Létezik és sós édes variáció is, én most a lehető legegyszerűbb verziót mutatom! Télvíz idején nagyon jó vacsora!

Dödölle, Kép: wikipedia
Dödölle, Kép: wikipedia

Hozzávalók:

Elkészítés:

Fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát a zsíron. A krumplit sós vízben megfőzzük, majd levét leöntjük, de úgy, hogy alatta azért maradjon 1-2 kanálnyi. Jól áttörjük, sózzuk, borsozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó sűrű massza legyen belőle. A már kész zsíros hagymába mártunk egy evőkanalat, és azzal galuskákaz szaggatunk a krumplipépből, és azokat egy jól kizsírozott tepsibe tesszük egymás mellé, de úgy, hogy ne érjenek össze. A galuskák tetejére csöpögtetjük, pakoljuk a megmaradt hagymás zsírt, majd forró sütőbe toljuk. Akkor kész, ha már szép piros a teteje. Tálaláskor meleg, sós tejföllel öntjük le! Mennyei!

Vörösboros szarvascomb dödöllével
Fejedelmi falatokat továbbítok Nektek. A szarvas önmagában csodálatos alapanyag, hát még zalai módon felturbózva! Sztana Ferenc, a legismertebb zalacsányi séf ezt ajánlja az ünnepi asztalotokra!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!