Facebook hozzászólás
256

Harcsacsíkok gombás-zöldséges tésztaágyon

Miért ezt ajánljuk? Mert a magyar még mindig a világ egyik legkevesebb halat fogyasztó nemzete, pedig a halfogyasztás nagyon egészséges. Ezt már a magyarok is tudják, de mégsem eszik a halat…

A harcsa húsa rendkívül ízletes, ráadásul szinte szálkamentes, s mint a halak húsa általában, könnyen emészthető, tápláló. A harcsa zsírban relatíve gazdag: 10 deka harcsahúsban több mint 11 gramm zsiradék van. Ám a halak zsírszöveteiben lévő halolaj – szemben más állati zsiradékokkal – telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezek gátolják a vérrögképződést, csökkentik a vérzsír szintjét, szabályozzák a vérnyomást, így mérsékelhetik a koszorúér-megbetegedések veszélyét. Ismert, hogy a rendszeres halfogyasztók körében kisebb az infarktus előfordulási aránya.

Matos Lajos kardiológus a Dr.Info portálnak azt is elmondta, hogy a halban lévő olaj egyik zsírsavkomponenséről kiderült: a szervezetben erélyes gyulladáscsökkentő anyag keletkezik belőle, amely elsősorban azt a krónikus gyulladást mérsékli, ami valószínűleg az érelmeszesedés alapja. A halak húsa emellett vitamindús: a zsírban oldódók közül elsősorban A- és D-vitamint, a vízben oldódók közül pedig B1-, B2- és B12-vitamint tartalmaznak nagyobb mennyiségben, és ásványi anyagokban is bővelkednek, jelentős a vas-, szelén-, cink-, foszfor- és jódtartalmuk.

A halhús azonban nemcsak ezért, hanem magas víztartalma és a benne lévő teljes értékű fehérjének köszönhetően is egészséges – a harcsa húsának a víztartalma a 72 százalékot közelíti, proteintartalma pedig több mint 15 százalék –, mindezek miatt fogyókúrás étrendbe is kiválóan illik. A halak között zsírosnak számító harcsa esetében is 10 deka hús energiatartalma mindössze 163 kilokalória.

Hozzávalók: 1 darab főzőhagyma, 1 kisebb cukkíni, padlizsán hasábokra vágva, gomba cikkekre vágva, bébirépagolyók, 20 deka csíkokra vágott harcsa, só, őrölt bors, olívaolaj, 2 deci főzőtejszín, 25 deka rigate tészta.
Elkészítése: a szeletekre vágott hagymát olívaolajon megfonnyasztjuk, majd a hozzáadott szeletelt zöldségeket közepes lángon félpuhára pirítjuk, mellétesszük a fűszerezett harcsacsíkokat, és az egészet készre pároljuk. Az előre megfőzött rigate tésztát hozzáadjuk, tejszínnel és fehérborral dúsítjuk. Sóval, őrölt borssal, friss kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük, tálaláskor parmezánnal ízesítjük.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!