Facebook hozzászólás
460

Készítsd el te is a csütörtöki leves receptjét, ami garantáltan felmelegít

Hangulatos teríték és egy ilyen jóízű, tartalmas leves – és már kész is a tökéletes novemberi rögtönzött ünnep!

Ez a finom csütörtöki leves az ünnepi asztalon is megállja a helyét!

A svédek egyik kedvenc levesét a középkor óta előszeretettel fogyasztják. És miért pont csütörtöki leves a neve? Íme a válasz!

A katolikus egyház nem pártolta a pénteki húsevést, így vált klasszikus csütörtöki fogássá ez a tartalmas leves, amely egyebek között a híres svéd író, August Strindberg kedvence is volt. Az Ärtsoppa őrzi a régi hagyományt is, a középkorban nyitott tűzhelyen, bográcsban, állandó kevergetés mellett készült. A modern konyhákban is tökéletesen alkalmas igazi közösségi főzésre.

csütörtöki leves
A sötét novemberi estéket feldobja egy szép teríték és a csütörtöki leves

Hozzávalók:

  • 600 g sárgaborsó
  • 2000 ml víz
  • 500 g bacon
  • 1 közepes méretű vöröshagyma apróra vágva
  • Egy zöldségleves kocka
  • 1 tk só
  • 1 tk kakukkfű
  • Egy tk majoránna
  • ½ tk őrölt gyömbér

A csütörtöki leves elkészítése:

A sárgaborsót leöblítjük, és egy éjszakára (kb. 10-12 órára) beáztatjuk. Leszűrjük, és ismét alaposan leöblítjük. Egy megfelelő méretű fazékba tesszük, felöntjük forrásban lévő vízzel és hozzámorzsoljuk a zöldségleveskockát. Apróra vágjuk a hagymát és ezt is a leveshez adjuk, csak úgy, mint a felkockázott bacont. Sózzuk, fűszerezzük és nagyjából 1 órán keresztül közepes hőmérsékleten főzzük. Közben néha keverjük meg. Ha sűrűnek látjuk, adjunk hozzá menetközben még némi vizet.

Forrón tálaljuk. Kínáljuk egy kanál édes, magos mustárral és a hagyományos svéd lapkenyérrel, a Knackebröddel.

Hangulatos teríték és egy ilyen jóízű, tartalmas leves – és már kész is a tökéletes novemberi rögtönzött ünnep!

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 462

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!