Márti hortobágyija
Na, ez egy ízig-vérig magyar különlegesség! És persze otthoni kedvenc! Eredendően előtételként szerepel a nagy családi szakácskönyvben, de annyira laktató, hogy sokszor főételként is remekül funkcionál. Ilyenkor ősszel, amikor ránk köszöntenek az első hűvösebb esték, szívesen vacsorázunk is belőle. Ha vendéget vársz, akkor is nyerő falat! Ráadásul még előző nap elő tudod készíteni, és amikor csnegetnek, akkor dugod be a sütőbe átforrósítani. Isteni!
Hozzávalók négy éhes szájhoz:
Palacsintatésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 2 tojás
- 2 ek étolaj
- csipet só
Töltelékhez:
- 50 dkg csirkemell fekockázva
- 5 dkg füstölt szalonna felkockázva
- 2 vöröshagyma apróra vágva
- 1-1 paradicsom és zöldpaprika, karikára vágva
- 1 db tejföl
- 1 kk liszt
- ízlés szerint só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
Először rakjuk össze a palacsintatésztát. Ehhez keverd össze a lisztet, a tojást, a tejet, a sót, végül a szódát és azolajat. Jól keverd ki, hogy ne legyenek benne csomók, és ne legyen túl folyós se. Hagyd fél órát állni a hűtőben. Ezalatt kapj elő egy serpenyőt, pirítsd meg a szalonnát, majd add hozzá a hagymát.
Ha kész, vedd le a tűzről, csak ekkor szórd rá a paprikát (hogy meg ne égjen, és ne legyen keserű!). Jöhet hozzá a csirkemellett, sózd, borsozd, és önts hozzá kevéske vizet. Rakd vissza újra a tűzre, jöhet hozzá a zöldpaprika, a paradicsom, és fedő alatt párold kb. 40 percig. Ezalatt süsd ki a palacsintákat. Daráld le a pörököltödet. A masszából visszamaradt léhez add hozzá a liszttel elkevert tejfölt, és forrald össze. Adj a masszához annyi szaftort, hogy az lágy legyen. Töltsd meg a palacsintákat, tekerd fel, majd két végét dugd vissza. Tedd őkert egymás mellé egy jénaiba. Locsold meg a tetejét a maradék szafttal, tedd forró sütőbe. Tejföllel, friss csípős hegyespaprikával, paradicsommal petrezselyemmel tálald!
Hozzászólás zárolva.