Másnapos körömpörkölt
Nagyapám mestere volt a körömpörköltnek! Tőle tanultam ezt a receptet. Mindig is szerettem a cupákos kis darabokat! Megjegyzem a tyúkhúslevesből is mindig a lába volt a kedvencem! Ahogy mondani szokták, nem éppen karcsúsító fogás, de a sertésköröm valami isteni. Ez is az a fogás, ami akkor igazi, ha jó sokat készítünk belőle, a maradékot pedig lefagyasztjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg köröm
- 3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, pirospaprika
- 1/2 kk őrölt kömény
- 20 dkg zsír vagy margarin
Elkészítés:
Már a húsosnál „légy résen” és kérd meg, hogy bárdjával darabolja fel neked az ízületeknél. Otthon ennyivel is könnyebb lesz a dolgod, ráadásul valószínűleg otthon nincs olyan bárd vagy kés, amivel ezt szépen meg lehet csinálni, ráadásul a konyhaszekrény pultját sem kell feltétlenül szétverni egy pörkölt kedvéért.
No, akkor otthon gondosan nézd át a darabokat, a gázzal égesd le róla, majd kapargasd le a maradék szőrt. Vágd kockára a vöröshagymákat, a fokhagymákat csak nyomd szét a kés nyelével. Jöhet a kukta, bele a zsír, és szépen dinszteld meg a hagymát. Dobd rá a körmöket, forgasd meg benne, add hozzá a fokhagymát, pirospaprikát, amennyit szeretsz, az őrölt köményt, sózd meg, és engedd fel vízzel, amennyivel csak lehet.
Gondosan fedd le, tedd fel főzni. Amikor fütyülni kezd az edény, vedd kicsire a lángot, és főzd még egy óráig. Ha letelt az idő, kapcsold ki a lángot, hagyd ott. Úgy negyedóra múlva, nyisd ki a zárat, de akkor se tégy semmit, csak ha már magától elenged a fedő. Főtt krumplival, savanyúsággal tálald. Bevallom én nagyobb adagokban főzöm, és megfelelő adagokban lefagyasztom. Na ettől másnapos! Nincs mindig időm főzni, de bármikor kikaphatom a mélyhűtőből, irány a mikró, és pár szem krumplit megfőzni meg igazán nem sok idő, és már kész is a fincsi ebéd.
Hozzászólás zárolva.