Paszternák krémleves chilivel és paszternák chipsszel
Rég szerettem volna már egy jó kis fogást, ami paszternáknakból készül. Ezért szerzett olyan nagy örömöt egri húsimádó barátunk. A paszternákot már az ókorban ismerték, népszerű volt, karrierje akkor kezdett hanyatlani, amikor az első hajók megérkeztek Amerikából, raktáriban a krumplival. Mellesleg az orosz konyha nagyon szereti, a híres zakúszka nevű előételnek is ez az egyik fontos eleme.
Hozzávalók:
- 4 szál paszternák
- 3 burgonya
- 2 vöröshagyma
- 1 l alaplé
- 0,5 l víz
- só és bors
- 1-2 tk chili
- chili szálak a tálaláshoz
- oliva olaj
Elkészítés:
Az összes zöldséget megpucoljuk, majd a hagymákat apróra daraboljuk. Egy lábasban a hagymát megdinszteljük, közben pedig a paszternákokat vékonyra szeleteljük. A szebb paszternák korongokat félrerakjuk, mert ebből lesznek a chips-ek, a többit késsel tovább daraboljuk, a burgonyákat is felkockázzuk. Amikor a hagyma már üveges, akkor a feldarabolt paszternákot kicsit lepirítjuk a hagymán, majd felöntjük a lábast az alaplével. Só, bors és chili érkezik, majd jöhetnek a burgonyák is – amik a levesünk krémességét fogják kialakítani. Főzzük a levest, majd botmixerrel simára dolgozzuk – vagyis alapos munkát végezzünk. Ha igényli, akkor még vízzel is hígíthatjuk a levest, illetve kóstolgatunk, hogy elég-e a só, a bors vagy a chili. Ne legyen túl erős, csak pikáns… Egy serpenyőben vékony oliván megsütjük a vékonyka paszternák korongokat – majd tálalhatunk is. Látványnak és íznek is tök jó dolog a chiliszál, úgyhogy ha tudtok, vegyetek ti is.
Hozzászólás zárolva.