Sajttorta sós karamellás mandulával
Karamellt készíteni csak látszólag egyszerű, számos apró trükkje van, amit érdemes ismerni a siker érdekében. A túrós, sajtkrémes töltelék azonban önmagában is elég lenne a csodához.
Hozzávalók:
A tésztához:
140 g teljes kiőrlésű kekszmorzsa
150 g vaj
500 g sajtkrém
250 g túró
1/3 csésze tej
3 tojás
2 evőkanál liszt
100 g cukornak megfelelő édesítőszer (én sztíviával kombinált eritritet használtam)
vanília kivonat
1 bio citrom leve és reszelt héja
A sós karamellás mandulához:
150 g szeletelt mandula
100 g cukor
100 ml tejszín
50 g vaj
6 g só
2 evőkanál víz
pár csepp ecet
Elkészítése:
A kekszmorzsával összekeverem az olvasztott vajat, és egy 23 cm átmérőjű csatos tortaformába nyomkodom, 10-15 percre hűtőbe teszem dermedni. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A töltelékhez a túrót simára keverem, majd hozzáadom a sajtkrémet és a többi hozzávalót is. Addig keverem, amíg teljesen homogén nem lesz. Gyorsabban elkészülünk vele, ha rúdmixerrel elkeverjük. A krémet a tésztára töltöm, majd kb. 45 perc alatt a sütőben készre sütöm. Miután a sütőt lezártam, fél órát pihentetem még.
A karamellhez a vizet a cukorral és az ecettel összekeverem, majd alacsony lángon elkezdem olvasztani. Innentől már nincs keverés, csak időnként rázogatni szabad, valamint egy pohárban odakészítek vizet és egy ecsetet és az edény falát kívülről kenegetem, majd lassan világos barnára karamellizálódik. Ekkor leveszem a tűzről és megállítom a főzési folyamatot azzal, hogy az edényt hideg vízbe teszem, elég, ha csak az alja vízben van. Érdemes erre egy kisebb tepsit használni. Ezután mehet bele a vaj, a tejszín és a só is, majd végül a mandulát is belekeverem. És kész is van a cucc, ráöntöm a tortára, majd miután lehűlt, tálalásig hűtőben tartom.
És ha erre a fajta izgalmas megjelenítési formájára is vágynál a sajttortának, a képre kattinva olvashatod a megfelelő receptet.
Hozzászólás zárolva.