ÉDESAPÁM KEDVENCE
Selymes gombakrémleves tejszínnel
Elámultam a barcelonai piacon, amikor megláttam a katalán vidék összes gombáját a szivárvány minden színében. Ehhez képest nálunk sokkal szegényesebb a kínálat még a jobb üzletekben is. Pedig mindenféle gomba mindenféle módon nagy kedvenc a családban. Ez a recept is egyszerű piaci beszerzésből származik, mert apukám imádja. Finom vasárnapi fogás is lehet!
Hozzávalók:
- 35 dkg gomba
- 5 dkg füstölt karaj vagy sonka
- 1 nagy db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 1 csapott ek finomliszt
- 2,5 dl főzőtejszín
- 2 db (zöldséges) leveskocka
- 1 l víz
- só, fehérbors ízlés szerint
Elkészítés:
A gombát, a fokhagymát, a hagymát és a karajt (vagy sonkát) felkockázom. Minél kisebbre, annál jobb. Rádobom az olajra a füstölt cuccot, majd a hagymákat, hogy üvegesre párolódjanak. Mehet hozzá a gomba, óvatosan megsózva fedő alatt puhára párolom. (Vigyázz a sózással, mert a füstölt áru lehet sós!) Most megszórom a liszttel, elkeverem, hozzáöntöm a tejszínt, és az egész mehet a turmixgépbe. (Dolgozhatsz a botmixerrel is, kevesebbet kell mosogatni!) Felöntöm vízzel, beledobom a leveskockákat, ha kell, még fehérborssal, sóval ízesítem. Mehet vissza a lábasába, összeforralom, hogy besűrűsödjön. Tálalhatod sonkacsipsszel vagy petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Vadas gomba nudlival
Vadas mártás, kicsit átdolgozva, könnyítve. Egy rendezvény kapcsán jött az ötlet, készítsünk ilyet. Ha sült kolbászkarikákkal és kenyérpudinggal kínáljuk, akkor ő a Gyenesi Vadóc. Borvacsorákon sokszor kerül az asztalra, jól illik hozzá egy könnyű, gyümölcsös fehérbor – derült ki Max konyhájában.
Hozzászólás zárolva.