Szüretre: túrós-szőlős rétes
Nem mondanám hogy tradicionális rétesről van szó, hiszen pár éve kezdtük el sütögetni, próbálgatni. Nem járunk szüretelni sem, azért az elnevezés, mert ilyenkor találni finom, zamatos szőlőt, ami elengedhetlen a szőlős-túrós réteshez. Előre bocsátom, ennél a receptnél mindenki a saját kedvére módosítja az arányokat. Most mutatom Max eredeti verzióját.
Hozzávalók (4 rúdhoz):
- 2 csomag (16 lap) rétestészta
- 50 dkg félzsíros túró
- 1 cs vaníliás cukor
- pár cseppc vaníliakivonat
- 1 tk reszelt citromhéj
- 2 egész tojás és egy plussz fehérje
- 50-60 dkg nagyszemű, édes szőlő
- 8-9 tk cukor
- egy marék háztartási keksz
Elkészítés:
A tojásokat a cukrokkal és a vaníliakivonattal a késes aprítóban kikeverem (ha nincs akkor lehet egy habverővel is, de így gyorsabb), és apránként hozzáadom a túrót. Jól kihabosítom, majd a kekszel szilárdítom, mert a szőlő is fog egy kis levet engedni. Annyira szoktam szilárdítani, hogy azért kenni lehessen. A szőlőt megmosom, lecsepegtetem, félbe vágom (amit kihagytam, a magot nem szedtem ki, legközelebb majd bíbelődöm vele). A lapokat darabonként megolajozom (olajzó spray sokat segít, köszönöm JancsiBá:-)), és négyesével összerakom. Megkenem a krémmel, és elszórom rajta a szőlőszemeket. Szorosan összetekerem, a tetejét is olajozom, majd 180-190 c°-on szép pirosra sütöm.
Hozzászólás zárolva.