SZTÁRTÓL SZTÁRRECEPT
Ázsiai rákos wonton-saláta Martin Adritól
Véget ért a nyár, és valljuk be őszintén, sokan még mindig vágynak a messzi tájakra, napernyős koktélozásra és ínyenc falatokra. Nincs ezzel másképp Marton Adri, Edvin Marton múzsája sem, akit az újabbnál újabb receptjei összeállításánál elsősorban az utazásai, valamint a gyermekkori emlékei inspirálnak. A modellből lett konyhatündér és gasztroguru sokszor kísérletezik saját receptúrákkal, és tökéletesíti frissítő fogásait, hogy a családjának mindig különleges menüt tegyen az asztalra. Legutóbb egy ázsiai rákos wonton salátával rukkolt elő.
Hozzávalók a főételhez:
- 10 dkg (kb. 10-15 db) garnélarák
- 1 db közepes méretű római saláta
- 2 csokor koriander
- 20 szál (kb. 2 csokor) vizispenót
- 2 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- csili, ízlés szerint
- 10 dkg szögletes (kocka) wonton
- 10 g földimogyoró
- 2 teáskanál szezámmag
- 4 db újhagyma
Hozzávalók a dresszinghez:
- 150 g földimogyoróvaj
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek szezámolaj
- 1 ek rizsecet
- 1 ek földimogyoró olaj
- 4 ek méz
- 1 teáskanál csiliszósz
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 5 dl víz
Elkészítés:
A dresszinghez minden elemet az aprítógépbe teszünk és krémes állagúra aprítunk, hogy egy selymes salátaszószt kapjunk.
A felforrósított napraforgó olajban süssük ki a vékony csíkokra vágott wontonokat. Vegyük ki őket óvatosan az olajból, és papírtörlőre helyezve csöpögtessük le a felesleges olajat.
A megtisztított garnélarákot egy kevés olívaolajon serpenyőben, chilivel és fokhagymával megpirítjuk.
A megmosott római salátát leveleire szedjük. A leveleket hegyüktől szárukig, azaz fentről lefelé csíkokra vágjuk, vagy összetépkedjük. Hasonlóan járunk el a vízispenót leveleivel is.
Egy-egy serpenyőben megpirítjuk a mogyorót és a szezámmagot is.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a salátaleveleket a pirított magokkal, és a karikára vágott újhagymával, valamint a korianderlevelekkel. Az egészhez hozzáadjuk a garnélarákot és a dresszinget, majd óvatosan összekeverjük. A legvégén rátesszük az egészre a pirított wontont.
Gyömbéres édesburgonya krémleves pirított tigrisrákkal
Ha még nincs ötleted az ünnepi menüre, használd bátran Sztana Ferenc, az egyik ismert zalacsányi szálloda séfjének ajánlatát – belecsempészve Zala ízeit is.
Hozzászólás zárolva.