Facebook hozzászólás
11 878

HÚSMENTESEN

Brokkoli és alma, avagy A nyerő páros újra színre lép

„Ma nem kívántam húst enni a reggeli sonka-kolbász-felvágott-májkrém-disznósajt után… Szerintem mindenki szokott így lenni, néha-néha, úgyis mindig csak húsba gondolkodunk. Azt mondom, be kell iktatni ilyen lazítós napokat is. …Hangsúlyozva csak reggeli után! Aztán eszembe jutott, hogy viszonylag régen használtam az általam nyerő párosnak titulált két dolgot, az almát és a brokkolit. Teljesen véletlenül mindkettő volt itthon, így hát ezekből alkottam meg a mai Őrültségemet.” Íme Steffel Csaba újabb alkotása!

Brokkolis rétespite almával és sajttal, Kép: orultenjoetelek.blogspot.hu
Kép: orultenjoetelek.blogspot.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

A brokkolit kis rózsáira szedjük, a szárrészét „meghámozzuk” (a külső sötétebb, vastagabb, fás részt eltávolítjuk) és felkockázzuk. Forrásban levő sós vízbe szórjuk a szárkockákat majd, amikor ismét felforr, beletesszük a brokkolirózsákat is; 3-5 percig főzzük, leszűrjük, és jeges vízzel egyből lehűtjük, mondhatnánk azt is, hogy blansírozzuk.

A tejszínt a tojásokkal és búzadarával kikeverjük, megsózzuk, befűszerezzük. Az almát szintén felkockázzuk. A sütőt bemelegítjük 180-190 fokra. Egy 28 centis sütiformát alaposan kikenünk vajjal (az oldalára is kerüljön!). Innen tovább célszerű „gyorsan” dolgoznunk, tehát miden legyen kéznél. Aztán a réteslapokat egyesével belepakoljuk, kikent formába úgy, hogy a szélei  „összevissza” kilógjanak, illetve minden második lapot kissé(!)  megkenegetünk a tojásos-tejszínnel, az utolsó egy lapot már nem kell.

Saláta és tárkony házassága – Steffel Csaba konyhájából

Tárkonyos karalábéleves, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Biztos az én hibám, de a salátalevessel úgy vagyok, illetve voltam, hogy egy nehezen értelmezhető étel – írja Steffel Csaba. Már többször próbálkozott vele, de valahogy nem volt az igazi, míg az ünnep előtti napokban néhány Facebook-os csoportban a – Ki mit eszik? – kérdésre többször is előjött a salátaleves. Újra belevágott, ezúttal jégsalátával, mert épp az volt akcióban…  

Ezután egységesen beleszórjuk a brokkolit és az almát, majd beöntjük a tojásos-tejszínnel, a kilogó széleket visszahajtogatjuk a töltelékre; amennyiben a tejszínes edény alján marad egy minimális, akkor a visszahajtott széleket kenegessük meg vele – nekem elég volt az, ami a szilikonecseten maradt, illetve az edény falán. A tetejére ráreszeljük a sajtot, és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Most jön a legnehezebb rész, ha tudunk annyit várni, 20-25 perc pihentetés után könnyebben szeletelhetjük, és szervírozhatjuk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!