ÉDESSÉGEM
Mák és túró, avagy a Tészta-emlék
Nagyon tésztás voltam az elmúlt időszakban, amit finoman jelezetem is. Tésztát szinte bármikor- vagy ahogy szoktam idézni a nagyokat „tésztaság fél egészség”! Talán egy hete lehetett, hogy mákostészta evés közben, kicsit elkalandoztam a múltban – há’ miko’ másko’ – és eszembe jutott egy régi receptötlet, amivel azóta sok helyen találkozni, általában meggyes változatban… Gondoltam én is elkészítem, de mivel meggyem nem volt idehaza, ezért… Szóval minden így kezdődött Steffel Csaba konyhájában.
Hozzávalók:
- 25 dkg hosszúmetélt
- 10 dkg darált mák
- 3+1 db tojás
- 2 p. tejföl (2x175g)
- 100 g vaj
- 15 dkg kristálycukor (3x5dkg)
- 2 cs. vaníliás cukor
- 50 dkg túró
- 1 ek. búzadara
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek. zsemlemorzsa
- só
- vanílilás puding
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük, leöblítjük és kihűtjük. A túrót kikeverjük 1 db tojással, 1 pohár tejföllel, 5 dkg kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a búzadarával, félretesszük pihenni. A tojásokat szétválasztjuk, aztán a sárgákat a vajjal, 5 dkg kristálycukorral, alaposan kikeverjük. Amikor szép egyállagú „habos”, belereszeljük a citromhéját, hozzáadjuk vaníliás cukrokat, a másik pohár tejfölt, a darát mákot és jól elkeverjük. A fehérjékből, maradék 5 dkg cukorral kemény habot verünk. A kifőtt, kihűlt tésztát elkeverjük a mákos-tejfölös masszával, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, ügyelve arra, hogy a hab ne „törjön” nagyon össze.
Egy 24 centis tortaformát rendesen kivajazunk, kihintjük a zsemlemorzsával (az oldalára is kerüljön!), majd az alján egyenletesen elosztjuk a mákos tésztánk kb. 1/3 részét, erre került a túrós töltelék, aztán ismét a mákos tészta. Amikor a „rétegeket” elrendezzük a formában, szintén figyeljünk arra, hogy a hab miatt, ne nyomkodjuk túlságosan meg! Előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd szeleteljük, és tálaljuk.
A „tortánk” teteje finoman megpirulhat, ennek következtében, a picikét megsült, megpirult, tészta darabkák keményebb, ropogósabbak lehetnek, de ez nem zavaró; viszont adhatunk mellé vanília öntetet, amit a legegyszerűbb módon, a csomagoláson leírtakkal ellentétben több tejjel főzzünk meg, a fokozatosság elvét betartva. Ha a teteje nem pirulna meg a vanília mártás akkor is jól áll neki !
Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba
Brokkoli és alma, avagy A nyerő páros újra színre lép
Hozzászólás zárolva.