Facebook hozzászólás

ÜNNEPI FINOMSÁG

Mosolygó fehér házi cipó

opogós, illatos cipót sütöttem gyorskovásszal, vaslábasban. El sem tudom mondani milyen érzés a saját sütésű kenyeret a kezünkben tartani, megszagolgatni, sőt – még egy kissé szentimentális is leszek de igen, megsimogatni! Aztán hűlés közben hallgatni az apró ropogásokat, amiktől hajszálvékony repedések keletkeznek a cipócskán majd kivárni, hogy meg lehessen végre vágni, és csak úgy üresen mélyeket szippantva a semmihez nem hasonlítható illatból beleharapni… Ez Pammer Livi ajánlása ünnepi receptünkhöz.

Fehér házi cipó, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók a gyorskovászhoz:

  • 15 deka liszt
  • 3 deka élesztő
  • annyi langyos víz amennyivel egy kissé lágyabb tésztát tudunk képezni

Elkészítés:

A hozzávalókat összevegyítettem, nem dagasztottam csak egyneművé kevertem-dolgoztam, majd letakarva a konyhapulton hagytam 3 órán keresztül érni, túlkelni.

Hozzávalók a cipóhoz:

Bolo do caco, a madeirai kenyér

Madeira kenyér, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Az úgy volt, hogy Madeirán nyaralunk. Aztán jött egy frankó kis tüdőgyulladás – nyáron -, és keresztülhúzta a terveket, én maradtam, a család utazott… Azért kiadtam az utasítást, hogy a kenyerükről információkat szerezzenek be a helyiektől – írja Pammer Lívia ajánlójában. Aztán mikor felépült, megsütötte a madeirai kenyeret, amit meleg szívvel ajánl mindenkinek, mert nagyon finom. A bolo do caco  egy édesburgonyából és lisztből kelesztéssel készült madeirai kenyér, amit vaslapon sütnek, és fokhagymás fűszervajjal kínálnak, de bármiféle feltéttel, édessel és sóssal is egyaránt kitűnő! A recept Madeiráról származik, az elkészítését egy portugál videón néztem meg – tette hozzá a gasztrobloger. 

Elkészítés:

A hozzávalókból rugalmas, nem ragacsos, de nem is kemény tésztát dagasztok. (Alaposan kidolgozott, sima felületű tésztát dagasszunk!)  Kelesztőtálban majdnem a duplájára kelesztettem, ezután lisztezett deszkára borítottam, kézzel óvatosan kilapogattam, és cipó formájúra alakítottam. Szilikonos sütőpapírra helyeztem, konyharuhával letakartam majd hagytam körülbelül a duplájára kelni. A vaslábast 230 fokon előmelegítettem, majd a cipó tetejét pengével bevágtam, és a sütőpapírral együtt a forró vaslábasba helyeztem (kezekre vigyázni!).  A vaslábas tetejét visszatettem, és a forró sütőtérbe helyeztem. 15 perc elteltével a hőfokot 210 fokra mérsékeltem.  A teljes sülési idő körülbelül 45 perc. A kész cipócskát rácson hűtöttem.

Jó étvágyat és kellemes ünnepet kíván: Pammer Lívia!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Ünnepi receptjeink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!