>
Facebook hozzászólás

ECUADOR GYÖNGYE

Rák szevicse

Ez recept hűen tükrözi az ecuadori szárazföld és a tengerpart adta termékek gazdagságát. Ott ez egy igazán közkedvelt étel, bő lével tálalva. Egy, vagy többféle tenger gyümölcse a fő összetevője: garnéla, tontahal vagy polip citrom vagy lime marinádban. Általában paradicsommal, sóval, lila hagymával és korianderrel ízesítik. Rendszerint pattogatott kukoricával, sült főzőbanánnal tálalják – ajánlja remek receptjét e föld szülötte. Evelyn Calipsa PhD hallgató a Pécsi Egyetem legújabb kezdeményezésnek egyik szereplője. Az 50 étel a nagyvilágból című kiadvány, amelyben az egyetem mintegy 100 országból érkezett, több mint 4500 diákjának legfinomabb nemzeti ételét gyűjtötték össze bizonyítja a világ és a egyetem sokszínűségét. Ja, és a magyar borokét is, hiszen a helyi kutatóintézet minden fogáshoz tudott remek magyar bort kínálni. Ez se véletlen! Kóstoljunk bele!

Ecuador, Kép: pexels
Ecuador, Kép: pexels

Hozzávalók  6 éhes szájhoz:

Rák szevicse, Kép: Csortos Szabolcs, Univ/Pécs
Rák szevicse, Kép: Csortos Szabolcs, Univ/Pécs

Elkészítés:

  1. Főzzük a garnélát forró, sós vízben 2-3 percig, vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Szűrjük le, hagyjuk lecsepegni és kihűlni. Csavarjuk rá a citrom levét, a magok nélkül.
  2. A lila hagymát szeljük vékony karikára, és áztassuk sós vízbe 10 percre, majd öblítsük le, és szűrjük le.
  3. A paradicsomot vágjuk apró kockákra, majd tegyük egy külön tálba.
  4. A piros húsú paprikát is kockázzuk fel, és azt is tegyük egy külön tába.
  5. A paradicsomléhez: turmixoljuk le a paradicsomot, és szűrjük le, hogy megkapjuk a levét. A négy paradicsomból kettőt me4g is főzhetünk, ezeket hámozzuk meg, majd a két nyers paradicsommal leturmixoljuk, így a paradicsomlé kevésbé lesz savas.
  6. Vágjuk apróra a petrezselymet.
  7. Keverjünk össze minden összetevőt egy nagy tálban. Adjuk hozzá a citromok levét, ízesítsük sóval, borssal, majd locsoljuk meg 2 evőkanál napraforgóolajjal.
  8. Pihentessük a hűtőben legalább 1 órát, majd tálaljuk pattogatott kukoricával vagy sült főzőbanánnal.

70 éves a világ egyik legizgibb bankja

Pécsi kutatóintézet, Kép: szbki.pte.hu
Pécsi kutatóintézet, Kép: szbki.pte.hu

Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.

Borajánló:

Jázmin, Kép: László Márta
Jázmin, Kép: László Márta

Jázmint ajánlanak a Pécsi Tudományegyetem éppen most 70 éves Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének szakemberei ehhez a remek, nyári rákos ételhez. Pompásan harmonizál vele az intenzív virágos, citrusos illatú, ugyanakkor légies könnyedségű fehérbor.  A Jázmin a kutatóintézet „gyereke”, vagyis magyar nemesítésű, illatos  szőlőfajta.

Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták!

Ízelítő a pécsi egyetemisták receptjeiből, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Ízelítő a pécsi egyetemisták receptjeiből, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Saláták

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!