Hozzávalók:
A süteményhez:
- 13 dkg puha vaj
 - 26 dkg cukor
 - 3 nagy tojás
 - 1 ek vanília kivonat
 - 35 dkg liszt
 - 2 tk sütőpor
 - 1/2 tk szódabikarbóna
 - 1/2 tk só
 - 2,5 dl író
 - 2 citrom reszelt héja
 - 50 dkg áfonya
 - + vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
 
A mázhoz:
- 3 ek író
 - 13 dkg porcukor
 
A morzsához:
- 2 ek vaj
 - 2 ek barna cukor
 - 3 ek liszt
 - 2 ek zabpehely
 - 2 ek szeletelt mandula
 
                    Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt.
Egy kuglóf formát kenj ki vajjal és lisztezd be.
A vajat és a cukrot habosítsd ki. Ezután jöhet bele a tojás és a vanília.
Keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy külön tálban.
Ezt a keveréket és az írót felváltva add hozzá a vajas masszához. Végül tedd bele a citrom héját is.
Ha egynemű a tészta, óvatosan keverd bele az áfonya felét.
Öntsd a masszát az előkészített formába, és szórd a tetejére a maradék áfonyát.
Süsd kb. 60-80 percig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.
Vedd ki a süteményt a sütőből, és hagyd legalább 20 percig hűlni (30 még jobb), mielőtt kiborítanád a formából.
Míg a kuglóf hűl, keverd össze a morzsához valókat, majd terítsd a keveréket egy tepsire, és 5-10 percig süsd.
Az írót és a porcukrot alaposan keverd ki.
Ha kuglóf kihűlt, locsold meg a mázzal, és mielőtt megköt, szórd meg a morzsával.
Tipp: Ha nincs kedved vacakolni a morzsával, hintsd meg a kuglófot szeletelt mandulával - de a pirítást ne spórold meg, úgy finomabb!