Életforma.hu

GASZTRO

Halászlé helyett hawaii?

Letaszítja a trónról az olasz és az amerikai konyha a jól megszokott halászlé-töltött káposzta párost a magyarok karácsonyi menüjében, legalábbis, ha rendelésről van szó – derült ki az ismert internetes ételfutár ünnepi statisztikáiból. Budapesten és vidéken december 26-án és szilveszter estéjén rendeltek a legtöbben az ünnepek alatt, a három legnépszerűbb étel pedig a hawaii pizza, a hamburger és a rántott csirke. A magyarok átlagosan 4 ezer forintot fizetnek egy rendeléskor, vidéken Baranya megye, a fővárosban a XIII. kerület vezeti a listát a gyakoriságot illetően. Az ételek mellett az italválasztás is népszerű: Jász-Nagykun Szolnok megyében fogy a legtöbb whisky az ünnepek alatt, sörben viszont Budapest viszi a prímet.

Látványosan több ételt rendelünk az elmúlt évekhez képest karácsonykor és szilveszterkor. Az egyik legismertebb internetes ételfutár az elmúlt évek rendeléseit vetette össze, és e szerint a magyarok a nagy karácsonyi hajrára saját főztjükkel készültek - amit 24-én és 25-én meg is ettek -, majd december 26-ára már inkább „csak” rendeltek, hogy legyen mit majszolni a Reszkessetek betörők alatt is. Hasonló a helyzet szilveszterkor is: január 31-én 13 óra környékére már házhoz jön az esti bulira való, majd újév első napján délután ismét tetőznek a virtuális vonalak, egy mennyei hamburger ugyanis bárki másnaposságára jó gyógyír lehet.Vidék és a főváros fej-fej mellett

Az ország egészét tekintve az ünnepi rendelések számában ugyan Pest megye vezet, de nem elhanyagolható Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye sem. Budapesten magasan a XIII. kerületben szeretik a legjobban a hasukat, utánuk a XI. és a XIV. kerületekben netpincéreznek a leggyakrabban. A magyarok átlagosan 2 emberre rendelnek, de ünnepekkor megugrik a nagyobb összejövetelekre szánt rendelések száma is. Az ünnepi időszakban jellemzően azok választják a szolgáltatást, akik az év többi hónapjaiban is aktív ételrendelők.A pizza hawaii és legalább 30 cm

Ízlés tekintetében a vidék és a főváros sok hasonlóságot mutat: általánosságban elmondható, hogy az olasz és az amerikai konyha bárhol és bármikor jöhet, de természetesen nem elhanyagolhatók a magyaros ízek sem, újdonságként pedig feltörekvőben van a sushi, amelyet az ünnepek elteltével is szívesen fogyasztunk, hiszen új év, új esélyek, hogy letornázzuk a felszaladt kilókat.

Azonban ameddig az óév kitart, addig pizza, hamburger és rántott csirke orrvérzésig, utóbbi töretlen népszerűségnek örvend vidéken és Budapesten egyaránt.  A pizza műfajában nem ismerünk viccet, egy valamire való adag legalább 30 cm, és a hawaii, mint sláger természetesen sosem mehet ki a divatból. Ha hamburger, akkor leginkább a dupla, baconnel és sajttal, a húsok közül pedig a már említett csirke bármilyen formájában boldoggá teszi a magyarokat. Az ételek mellett persze az italok iránt sem vagyunk közömbösek, különösen az ünnepekkor: december 25-én és szilveszterkor megugranak az italrendelési számok – országos szinten Jász-Nagykun-Szolnok megyében van a legerősebb whisky-fogyasztás, sörben viszont Budapest viszi a prímet.Ételre nem sajnáljuk a pénzt

Az elmúlt években egy karácsonyi vásárláskor átlagosan 4 000 forintot, egy szilveszteri rendelés alkalmával pedig 3700 forintot fizetünk. Az eddigi legnagyobb összegű karácsonyi rendelés: 53 160 forint, míg a legnagyobb szilveszteri 139 680 forint volt.

Kép: Csiki Vivien

Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!   


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.