Életforma.hu

GASZTRO

Japán étel receptek a Kyoto étteremből-képekkel

Tonhal kék lagúna Hozzávalók: 15-18 deka vörös tonhal (2 centi vastag és 10 centi hosszú), 1 darab norilap, 5 deka tempuraliszt, 5 deka somen tészta, 5 deka fejes káposzta, 4 deka sárgarépa, 4 deka kaliforniai paprika, 0,2-0,2 deci balzsamecet és szójaszósz, 1 kiskanál reszelt gyömbér, a sütéshez olaj.

Elkészítése: a vörös tonhalat betekerjük a norilevélbe, majd a jeges vízzel kikevert tempuramasszába mártjuk (akkor jó, ha palacsintatészta állagú), és forró olajban sütjük 3-4 percig. A tésztát megfőzzük, majd az apróra vágott zöldségekkel összekeverjük, és a tányér közepére helyezzük. A tonhalat vékony szeletekre vágjuk, és a saláta köré rakjuk. Végül a balzsamecetből, gyömbérből és szójából kevert szósszal meglocsoljuk.

Zöldséges ramenleves csirkével

Hozzávalók: 3 deci húsalaplé, 12 deka csirkemellfilé, 5 deka sárgarépa, 5 deka fejes káposzta, 5 deka parajlevél, 4 deka bambuszrügy, 2 deka újhagyma, 1 deci szójaszósz, 1 darab csillagánizs, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 10 deka soba tészta.

Elkészítése : a megfőzött tésztát a levesestálba tesszük, majd a tetejére rakjuk a serpenyőben lepirított zöldségeket, legvégül pedig az alaplében főtt csirkemellet vékony szeletekre vágva. A húsalaplét szójaszósszal, gyömbérrel és a csillagánizzsal beforraljuk, és a levesestálba öntjük.

Sushi-, sashimi-válogatás

Hozzávalók: 30 deka sushirizs, 1 darab norilap, 12 deka lazac, 12 deka tonhal, 5 deka tengeri süllő, 1 deka wasabi, 6 deka ecetes gyömbér, 6 deka avokádó, 8 deka karalábé.

Elkészítése: sashimi: a karalábét vékony csíkokra vágjuk, és jeges vízbe tesszük 1-2 órára (ettől válik majd üvegessé). A tonhalból és lazacból 5-6 milliméter vastag és 3 centi széles szeletet vágunk (3-3 darabot). Sushi: a halakból 3 centi hosszú és 2 centi széles szeleteket vágunk, majd a deszkára helyezzük. Egyik kezünkkel kiszedünk 2,5 deka rizst, és kis téglalapot formázunk belőle. A másik kezünkkel felveszünk egy halszeletet, a tenyerünkbe helyezzük, és megkenjük hajszálvékonyan wasabival. A rizst a halra tesszük, átfordítjuk, és két ujjal lesimítjuk az oldalát. Tekercs: helyezzünk egy norilapot a bambusztekercsre.

Tartsuk kezünket benedvesítve, és tegyünk 6-8 deka sushirizst a norilap közepére, és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk 1-1,5 centiméternyi helyet a norilap tetején üresen, a feltekeréshez. Tegyük a sushirizsre a lazacot és az avokadót hosszanti irányba (aki szereti, wasabit is rakhat bele). Ezután kezdjük el feltekerni a makiszu (a sushi készítéséhez való bambuszlap) segítségével, figyeljünk arra, hogy a tekercs mindkét vége szorosan le legyen zárva. Egy nedves késsel szeleteljük fel a tekercset egyenlő szeletekre, vigyázzunk arra, hogy a késsel egyenesen, egy mozdulattal, ne fűrészelve vágjunk, különben széthullhat vágás közben a tekercs.

Tepannyaki tengergyümölcsei

Hozzávalók: 2 darab gomba, 5 deka cukkíni, 5 deka kaliforniai paprika,10 deka zöldspárga, 3 darab zöldkagyló, 3 darab tigrisrákfarok, 3 darab tintahal, csipet só, 1 deci rizsbor, evőkanál szójaszósz, csipet fehér bors, fél deci szezámmagolaj.

Elkészítése: a tintahalat megtisztítjuk a külső hártyától. A rákot és a tintahalat hosszanti irányban bevagdaljuk (ettől fog szétnyílni sütés közben). A zöldségeket 2-3 centis darabokra vágjuk. A zöldségeket és a tenger gyümölcseit forró olajban megpirítjuk, majd hozzáöntjük a rizsbort, a szóját és a fűszereket, 1-2 percig forraljuk. Miután beforraltuk, előmelegített tányéron szervírozzuk.

Babi lugas (gyümölcsnyárs bundázott sült fagylalttal)

Hozzávalók: friss gyümölcsök (eper, banán, zöldalma, sárgadinnye), 1 evőkanál szőlőmagolaj, 2 darab bambusznyárs, 1 darab tojás, 2 evőkanál tempuraliszt, 3 evőkanál panko (japán morzsa), 1 gombóc vaníliafagyi, 2 evőkanál barnacukor, fél deci rizspálinka, olaj (a fagylalt sütéséhez ), mentalevél a díszítéshez.

Elkészítése:a vaníliafagylaltot bepanírozzuk a következő sorrendben: tempura, tojás, tempura, tojás, panko, majd 2 órára a fagyasztóba tesszük. A gyümölcsöket 2x2 centis kockákra vágjuk, és feltűzzük a nyársra. Egy serpenyőben felhevítjük a szőlőmagolajat, és belehelyezzük a nyársakat. Miután megpirult mindkét oldaluk, hozzáöntjük a rizspálinkát és a barnacukrot. Ha a cukor elkezd karamellizálódni, lehúzzuk a tűzhelyről. A fagylaltot bő olajban kisütjük, és a nyársak mellé helyezzük egy tányérra. Mentával és karamellel díszítjük.

A képeken szereplő ételeket Varga László séf készítette a Kyoto étteremben (1051 Budapest, Roosevelt tér 7-8.)

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.