Hagyomány cikkek

Elhúztuk a világ nótáját!
Világraszóló sikert arattak a magyar vonókészítők a 10. Nemzetközi Hegedűkészítő Versenyen (10. CONCORSO NAZIONALE DI LIUTERIA) Milánóban, ahol százötven neves műhely, 12 ország (Argentína, Bulgária, Kína, Kolumbia, Dél-Korea, Franciaország, Japán, Olaszország, Oroszország, Tajvan, Venezuela és Magyarország) hegedűkészítő és vonókészítő mesterei mérettették meg magukat. Magyarország képviseletében Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő-mester, aki immár második alkalommal vett részt a rangos verseny grémiumában, amelyet a világ legnagyobb és legismertebb hegedűkészítői alkottak. Rácz Pál úgy véli, hogy a nemzetközi megmérettetéseken sorra elért sikerek bizonyítják a magyar hegedű elismerését, a kortárs magyar hegedűkészítés világszínvonalát.

Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?
A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint természetesen magyart. A "Sör mi több"’ sörgasztronómusát hívtuk segítségül, hogy ajánljon a húsvéti sonkával tökéletes párt alkotó söröket. Kiderült, hogy többféle sörtípus harmonizál a húsvéti menüvel, sőt, létezik sör-hímestojás is.

Minden újév három napig tart…
…legalábbis a japánoknál. Míg nálunk a karácsonyi időszak hagyományokban és ünnepi hangulatban is megelőzi a Szilvesztert, addig Japánban épp fordítva van: az új év kezdete, valamint a régi lezárása a nagy dobás. Pontosan időzített képeslapok, 64 éves énekverseny és 108 harangkondítás. Kicsit más, kicsit hasonló: ilyen a japán újévi ünnepség.

Advent a nappalimban
Advent a karácsony vagyis december 25. előtti negyedik vasárnappal - más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához, november 30-ához legközelebbi, eső vasárnappal – kezdődik, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. Akkor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

Milyen valójában a „bazi” nagy görög lagzi?
Legyen tél vagy nyár, az esküvő minden évszakban különleges pillanat. Az időpont és a helyszín kiválasztása általában az ifjú pár döntése, de a lagzi nagyságát és tartalmát nagyban befolyásolják a hagyományok is. Legyen szó szűk családi körben tartott vagy több száz fős nászról, a szervezéshez hatalmas segítséget nyújt a novemberi nagyszabású Őszi Esküvő Kiállítás. De milyenek a szokások Törökországban, Indiában, Hollandiában, vagy Mauritániában? Az alábbi összeállításból kiderül.

Trink, trink...Újra Oktoberfest Budapesten
München, Párizs, New York és Sydney után 2015-ben másodszor rendezik meg az Oktoberfestet Budapesten. Idén még nagyobb és még könnyebben megközelíthető helyszínen várnak: Budapest szívében, a Felvonulási téren október 1-jétől 4-éig!

Potom 6 ezerért akár élő halott is lehetsz!
Zombik szállnak meg egy éjszakára egy kisvárost, hogy minél több embert tegyenek élőhalottá - nagyjából ez a lényege annak a Survival Zombie nevű játéknak, amelyet évente több spanyol településen is megrendeznek ezrek részvételével.

Nem mindenhol nyuszi a nyúl! A hollandoknál sem!
A húsvéti ünnepek egyik legfontosabb kelléke Hollandiában is a tojás, mellé azonban a hollandok nem aranyos kis nyuszit, hanem igazi, éltes, méretes mezei nyulat képzelnek el húsvéti nyúlként. De van még más fura szokás is.

Így ünneplik a húsvétot a Class FM sztárjai!
Hogy állnak a locsolóversekkel Abaházi Csaba fiai? Miből készíti Vágó Piros és kisfia a húsvéti díszeket? Ki főz és mi a menü Rákóczi Feriéknél? A Class FM népszerű rádiósai családjukkal készülnek a közelgő ünnepre, és különleges húsvéti szokásaikról is mesélnek.

Emberáradat Kínában! Kezdődik a holdújév
A kínai vasutat és a vonatjegyek vásárlását szolgáló kínai számítógépes hálózatokat is próbára teszi a holdújévi ünnepeknek az előkészületei. A Föld legnagyobb éves népvándorlása fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlik.
Égbe temetés? Micsoda barbár szokás ez?!
Sokan gyomorforgató, lelketlen dolognak, míg mások szükségszerű megoldásnak tekintik az égbe temetést, a tibetiek és mongolok hagyományos temetkezési szertartását. A dögevőkre bízott búcsút a jövőben törvény fogja szabályozni.
Ilyen lett a bécsi Szamos-cukrászda!
Szamos-cukrászda nyílt Bécs belvárosában a napokban Mathias Szamos Konfiserie néven. A Szamos család 25. cukrászdája a Haderer cukrászdinasztiával együttműködésben jött létre az osztrák főváros harmadik kerületében.
Süssünk molnárkalácsot! Előtte megkóstolhatod Borsodnádasdon!
A molnárkalácsot, ezt a finom korong alakú népi süteményt, ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő. A gazdaságos, ropogós, enyhén édes ostya, melynek már sós változata is népszerű, Borsodnádasd jellegzetes édessége, amelyet június utolsó hétvégéjén helyben ingyen is megkóstolhatsz! Mi meg elmondjuk a receptjét!
A nap, amikor enni, inni kell
A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.Bár a hagyomány a római időkre nyúlik vissza, sok helyen ma is ünnepelnek.
Mesterségek Ünnepe – augusztus 17-20. Budavári Palota
Bevált recepten, negyedszázada sikeres, minden létező elismerést bezsebelő fesztiválon nem szabad változtatni - vallja a sikersztorit 25 éve gondozó Népművészeti Egyesületek Szövetsége. De frissíteni, újítani igenis kell, így az idei, 26. Mesterségek Ünnepe 4 napján számos újdonság várja majd a rendezvény közel 80 000 látogatóját.
Ezt ne egyél újév első napján!
A népi hiedelmek szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk az év utolsó és első napján. Jobb, ha a menüt a hagyományokhoz igazítjuk, amennyiben egy szerencsés új évre vágyunk!
Az ember nem feledheti halottait!
Manapság a temetés az egyik legszomorúbb eseménye az életnek, fájdalmas búcsú ez az eltávozott szerettünktől, ismerősünktől. Ám nem mindig volt ez így.
Ehessen mindenki Magyarország Tortájából otthon is!
Augusztus 20-a alkalmából indult hódító útjára a nagyszerű, mára hagyománnyá vált kezdeményezés, az ország tortájának évről évre való megválasztása...
Elkezdődött a visszaszámlálás!
Már csak néhányat kell aludni és újra felbolydul a Budai Vár élete, hiszen hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt a 25. Mesterségek Ünnepe. Közel 800 mester és több mint 80 000 látogató tölti immár hagyományosan a hagyományok jegyében ezt a pár napot.
Bárányszelet majoránnás mártással és Epres kevert tészta
Juhtartó gazdáknál volt szokás a pünkösdi bárányból való ételek készítése: pl. báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender, s a tésztákat friss gyümölccsel - eperrel, cseresznyével - töltötték meg.
Pünkösdi Sokadalom a Skanzenben
A nagy hagyományokra visszatekintő Pünkösdi Sokadalom rendezvényt idén új események, közösségi bemutatkozások színesítik a Skanzenben. Kalocsai íróasszonyok, busómaszk-faragók, halasi csipkevarrók és solymászok várják az érdeklődőket. A külföldről is érkező szellemi kulturális örökség közösségei isztriai kétszólamú énekhangokkal, a szlovák fujara zenéjével kápráztatják el a közönséget.
Mire vigyázz, ha kínai emberrel beszélsz
Itt élnek közöttünk, nem is kevesen. Naponta találkozunk velük, időnként elcsodálkozunk furcsa viselkedésükön, gesztusaikon, - talán mert csak felületesen vagy egyáltalán nem tudunk semmit hétköznapi szokásaikról.
Jön a torkos csütörtök! Fél áron fizetnek a vendégek
Ismét készülhetnek a torkoskodást kínáló vendéglátóhelyek, illetve a torkoskodni kívánó vendégek, ugyanis a Magyar Turizmus Zrt. 2011-ben is meghirdeti az immár védjeggyé vált Torkos Csütörtök akciót. 2011-ben a néphagyományon alapuló, a Hamvazószerdát követő napon zajló akció március 10-ére esik.
"El a démonnal! Ide a jó szerencsét".
Japánban a Setsubun az újévi ünnepsorozat része, tulajdonképpen a holdnaptár szeririnti újév első napja. Ez a mi időszámításunk szerint február első napjaira esik.
Szilveszter előtt üldözd el a gonoszt!
Régen pisztolylövésekkel és harangszóval üldözték el a démonokat és a rossz szellemeket. Ma a szilveszterről mindenkinek a party, a pezsgő, a petárdák, a hajnalig tartó táncolás, és természetesen az újabb év jut az eszébe.
Tudod, hogy mitől sajt a sajt?
Az előállítása három alapvető "találmányon" alapul, melyeket sok ezer évvel ezelőtt "fedeztek fel", és amelyek mind a mai napig változatlanul érvényben vannak.
"Én édes Katinkám..."- Boldog névnapot!
Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, tartja a népi jóslás. Miért kell ezen a napon gyümölcsfagallyat tenni a vízbe? És ki volt Szent Katalin? Miiért éppen ő a házasságszerző szent?
Mikulások márpedig vannak! De hány is?
A legenda révén könnyebben tudnak az apróságok különbséget tenni jó és rossz között, hiszen a Mikulás is különbséget tesz - ha az ajándék mennyiségben nem is mindig, de legalább szavakban - a jó és rossz gyermek között, és persze a krampusz és a virgács is segíti az értékelés kifejezését.