Életforma.hu


Mohácsi busójárás: idén rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet

Mohácsi busójárás: idén rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet 

A messze földön híres esemény leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartják meg. A busók így február 27-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.
Ez a tökéletes húsleves titka a nagyi szerint

Ez a tökéletes húsleves titka a nagyi szerint 

A húsleves sokakban emlékeket idéz. Akkor leszel igazi háziasszony, ha már húslevest is tudsz főzni - mondta a nagyi, miközben egy hatalmas fazék tyúkhúslevest tett a vasárnapi asztal közepére. Az első zavaros levesem után aztán elárulta mi a titka.
Szamárfuttató verseny Tribunjban

Szamárfuttató verseny Tribunjban 

A falu legügyesebb legényei szamaruk hátán versenyre kelnek egymással minden év augusztusában a horvátországi Tribunjban. A családtagnak számító jószágok egykor nélkülözhetetlen segítők voltak a helyieknek a közlekedésben és a teherszállításban. Ma már csak a híres szamárfuttató verseny főszereplői. A csacsik híres csökönyössége itt nem a bosszúság, hanem a vidámság forrása. Az esemény igazi nyertese a közönség.
Ma is a dickensi hagyomány szerint ünneplik a karácsonyt az angolok?

Ma is a dickensi hagyomány szerint ünneplik a karácsonyt az angolok? 

Sokan Charles Dickensnek és az ő 1843-ban megjelent Karácsonyi ének című regényének tulajdonítják azt, hogy ezt a jeles napot abban a formában, olyan világi rítusok szerint ünnepelik meg manapság is Angliában, ahogy az a könyvben szerepel.
Nálunk ez a karácsonyi menü

Nálunk ez a karácsonyi menü 

Minden családnak megvannak a maga hagyományai, például a karácsonyi vacsora fogásai. Szerkesztőségünk tagjainak történetei is ezt bizonyítják.
Temetésre indultak a busók

Temetésre indultak a busók 

Megkezdődött a busójárás. Legalább 1750 maszkás szórakoztatja a nagyérdeműt mától. Ha szép idő lesz, február 25-éig hagyományosan naponta 50-60 ezer vendég érkezik a Duna-parti városba.
Elindult az „Az Év Embere" szavazás

Elindult az „Az Év Embere" szavazás 

Bálint gazda, Milók Kristóf és Orosz Bernadett is szerepel az RTL tízes listáján. Január 1-jén 19 óráig szavazhatnak a nézők. 20 szerencsés voksoló ajándékcsomagot is nyerhet.
Így született a karácsony és a pulyka házassága

Így született a karácsony és a pulyka házassága 

Ma már nálunk is a karácsonyi ebédek, vacsorák családi hagyományához hozzátartoznak a pulykából készült finomságok. Ezeket mi is kipróbálhatjuk az ünnepek alatt, hiszen így a megszokott fogásaink helyett idén változatos ízekkel lephetjük meg a családot és a vendégeket.
Nem akármilyen kincseket rejt a dédmama bőröndje

Nem akármilyen kincseket rejt a dédmama bőröndje 

Él egy pici múzeum a Nógrád megyei Terényben. Felmenőik hagyományait őrzik, köztük a csipkekészítés mesterségét. Ha bekopogsz, egy meseországba érkezel, ahol mindent megtudhatsz a híres magyar csipkékről, köztük a Hunnia Csipkéről.
Zalai gombás ludaskása

Zalai gombás ludaskása 

A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból, a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egy tálételt. Ezeket a laktató, ízletes falatokat nemcsak Márton-napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször ennénk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Egyet szeretett Ady és Móricz! 

A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó, és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe - valahonnan a múlt századból. Ez a berögzült kép azonban egyre inkább eltűnőben, hiszen a brandy napjainkban már nemcsak az idősebb korosztály kiváltsága - egyre több minőséget kedvelő, céltudatos modern férfi és nő választja a magyar brandy-t az elegáns gourmet-vacsorák zárásaként.

Főzött vaníliafagylalt – otthon 

Ha szeretnénk a családunkat, vagy a vendégeinket elkápráztatni saját készítésű vaníliafagyival, ne gondoljunk bonyolult dologra. Hiszen csak elsőre tűnik nehéznek elkészíteni. A recept az 1930-as évekből származik, az Ínyesmester szakácskönyvéből. Ha akkor el lehetett készíteni, akkor ez a ma sem okozhat gondot. Nincsenek mesterséges anyagok, csak egyszerű, a háztartásban fellelhetők anyagok.

Kelta whisky póréhagymával és nárcisszal 

Március elseje Szent Dávid napja, Wales védőszentjének ünnepe. És mit tudunk mi magyarok Wales-ről a híres Arany János megénekelte bárdokon kívül? Nos, ott van például a póréhagyma, a nárcisz és mondjuk Jack Daniels és testvérei. Ezeket is bemutatta Caitlin Jones, a brit nagykövethelyettes, aki történetesen pont walesi származású!

Még nem elég fényes a feketeleves 

Hamarosan kiderül, melyek a legjobb hazai éttermek cukrászdák, kávéházat az ország legrégibb gasztronómiai platformján, a Dining Guide-on. Idén először az éttermi szerviz és az éttermek kávékínálata is fókuszba került, de újdonság az is, hogy díjazzák az év koktélbárját.

Indul a sörkarnevál 

Negyedszer rendezik meg a folyékony kenyér legnagyobb ünnepét. A Gellért Szállóban február 15-16-17-én csapra verhetjük a legjobb hazai és a külhoni söröket. Mintegy százféle izgalmas ízvilággal ismerkedhetünk meg. 

11 meghökkentő esküvői szokás a nagyvilágból 

Először a hófehér menyasszonyi ruha, a csokordobás és a menyecsketánc jut eszébe a házasságkötésről mindenkinek. Legalábbis nálunk. Néhány távolabbi kultúrában egészen hajmeresztő, sőt, bizarr esküvői szokások alakultak ki. A Randivonal.hu társkereső oldal ezeket a legmeghökkentőbb esküvői hagyományokat szedte egy csokorba, hogy ne lepődjünk meg, ha esetleg távol otthonunktól találkoznánk valamelyikkel.

Mandulás farsangi meglepi anyukám recepteskönyvéből 

Farsangkor farsangi szelet dukál. Ez nálunk mindig így volt, és a mamám szívesen sütötte ezt a csodát. Már csak azért is, mert édasapám imádja a mandulát. Úgy tudom, hogy eredendően a nagymamám specialitása volt, de sajnos erre már soha nem derülhet fény. A lényeg, hogy ez egy eredeti farsangi szelet a családban! Feltétlenül próbáljátok ki!    

5+1 tipp a tökéletes karácsonyi menühöz 

Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak elég időt a főzésre, és teljesen kimerülve tálalják a végeredményt. Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfje ezúttal 5+1 tippel, valamint egy gondosan összeállított menüsorral segít megkönnyíteni a karácsonyi készülődést.

Pünkösdi Örökség Ünnep 

A szentendrei Skanzenben nemcsak pünkösdi népszokásokkal ismerkedhetnek a látogatók pünkösdvasárnap és hétfőn. Harminc szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz képviselője mutatkozik be, és enged bepillantást az elődeitől örökölt és megőrzött szokásokba. Két napon át színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos programok várják a látogatókat.

Mi lesz még 2018-ban? 

A kisállatok, és a most hétvégén kezdődött főszezon programjai mellett az Állatkert természetesen idén is megtartja hagyományos rendezvényeit. Ilyen lesz például a Föld Fesztivál áprilisban, a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat a nyári hónapokban, az Állatkertek Éjszakája augusztus utolsó péntekén, valamint az Állatszeretet Fesztivál októberben. Emellett idén is megrendezik azokat a hagyományos eseményeket, amelyeket a társadalmi felelősségvállalás jegyében szoktak megtartani, mint az Áloméj vagy a Sérült Gyermekek Napja.

Lila köd helyett lila romantika: eljött a vízparti esküvők ideje! 

Ibolyakék, rengeteg virág és kellemesen csobogó víz - csak néhány újdonság az idei, trendi esküvők világából. Nagy divat, hogy a fiatal párok romantikus helyszíneket és dekorációkat választanak a boldogító igenhez.

5 tuti tipp a sonkafőzéshez 

Majd minden magyar család asztalára kerül húsvétkor sonka. Egykor a téli vágásokat úgy ütemezték, hogy a disznó ezen felét épp a negyvennapos böjt alatt füstölhessék fel, amikor húst amúgy sem ehettek. Igaz, sok családnak nem is volt rá pénze. Nos, a füstölés épp húsvétra lett kész, és a disznó legnemesebb része így kerülhetett az ünnepi asztalra. Ma a sonkafőzés a legtöbb családban külön tudománnyá vált, hiszen a húsvét ott kezdődik, hogy elmegyünk kedvenc hentesünkhöz, és kiválasztjuk az ünnepi sonkát. Most megmutatom, mitől lesz igazán finom!   

Együtt a család? Ezt ünnepeljük! 

A nagyszombat a húsvét vasárnapját megelőző nap a keresztény naptárban. A hagyomány szerint ezen a napon Jézus Krisztus holtan feküdt sírjában, és nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóan feltámadott. A keresztény világ ilyenkor ezt ünnepli.

Tavaszköszöntők 

Számos program közül választhatunk a húsvéti ünnepek alatt. A legtöbb helyen  családok várják egy közös ünneplése. Lesz locsolkodás, hagyományőrző foglakozás, koncert bőven. Akkor se add fel, ha szakad az eső! Inkább vigyél magaddal esőkabátot vagy ernyőt, de majd mindenütt fedett helyen is várják a kirándulókat! 

Vigyázz! Lehet, hogy még visszajön Ludas Matyi! 

Legfeljebb 6000 forintot szántak farsangi jelmezre és kiegészítőkre a magyar szülők idén. A kiadások viszont akár 10 000 forintra is rúghattak ott, ahol a vendéglátásról is ők gondoskodtak. A Régió Játék friss kutatásából az is kiderült, hogy a jelmezeket manapság inkább készen vásárolják, mintsem kézzel készítik, főleg, hogy az egyszerűbb, hagyományos maskarák kezdenek kikopni, helyüket a szuperhősök veszik át...

Álla a bál a cirkuszban 

Artista Bált rendez a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete és az Artistaművészek illetve a Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete a Fővárosi Nagycirkuszban. A régi hagyományokat felelevenítve sok év kihagyás után ma ismét ünnepelnek a művészek és családtagjaik. A jövőben minden februárban újra megrendezik majd a manézsos mulatságot. 

Márton-napi készülődés Adrinál 

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik - tartja a mondás. Marton Adrienn, gasztro műsorvezető és családanya Magyarország patrónusa, Szent Márton ünnepének közeledtével ahhoz ad tippeket, miként tehetjük meghitté ezt az őszi néphagyományt, valamint elénk tárja különleges ünnepi menüjét is.

Tolna gyöngye - Mezőföld konyhája 

Mezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal... Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.     

Emlék az, ami itt suhan el velem messze, az éjben... 

A Mindenszentek ünnepe a katolikus egyház saját ünnepe, ami a történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel is, amelyet azonban már az ókereszténység korában krisztianizáltak. A Samhain pogány ünnep jelentette a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét. Úgy hitték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába.

Tiltakozunk az októberi mikulások ellen 

Összekeverednek, egybefolynak az ünnepek a kereskedelem által diktált őrült tempó miatt. Még előttünk a Halottak napja, de a csokimikulások és a karácsonyi díszek már ott villognak a temetői mécsesek és a koszorúk mellett a boltok polcain. Normális ez?

Ötödszörre is landol a mi pávánk 

2017-ben ismét a felnőtteké a színpad. Több mint ezer jelentkező méretette meg magát idén is a népzenei és néptánc tehetségkutató területi válogatóin. A szarvasi és a fővárosi eseményről készült filmeket október 27-én, a keszthelyi és tatabányai fordulókat november 3-án, a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán forgatott adásokat pedig november 10-én este láthatják a Duna Televízió nézői. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.

Mi mikor ünnepelünk végre egy villát? 

Tudtad, hogy Japánban augusztus 4. az evőpálca napja? Aliz, a Japánspecialista vloggerének legújabb videójában az 1500 éves pálcikaetikettet mutatja be, megtudhatod hogyan lehet és hogyan tilos az evőeszközt használni?

Bélyeggel ünneplik a bélyeget - 150 éves a magyar bélyegkibocsátás 

Alkalmi bélyegkisív kiadásával köszönti az első magyar bélyeg kibocsátásának 150. évfordulóját a Magyar Posta. Az alkotás Elekes Attila grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 39 000 példányban. A bélyeg apró, mégis megannyi információt hordozó felület, rajta az emberi létezésből, az ember és a természet közös létéből fakadó különleges képi világgal. Lehet színekkel telített vagy árnyalatokban visszafogott, részletgazdag vagy csak a fő elemeket kiemelő, összeköthet és megkülönböztethet, de egy jellemzőjében megegyezik: postai díjak lerovására készült.

Egy gyékényen a nemtudom lekvár és a molnárkalács 

Az idén 50 éves Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnepen közel 30 szellemi kulturális örökségét őrző közösség mutatkozik be pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn. Mindkét nap zene, tánc, kézműves bemutatók és kirakodóvásár várja az érdeklődőket, ahol átélhetjük a sok évszázados hagyományok közösségi kapcsolatokat teremtő erejét is.  

A jó házasság titka: fordíts hátat a Balatonnak! 

Június első vasárnapján rendezik meg a jegyespárok ünnepét a badacsonyi Rózsakőnél, immár tizedik alkalommal. A szerelmesek kövének is nevezett sziklánál jegyzik el egymást a pünkösdi ceremónián részt vevő párok.

Az öreg hölgyek látogatása Balatonfüreden 

Talán maguk a rendezvény ötletgazdái és megvalósítói sem gondolták volna három évvel ezelőtt, hogy a Balatonfüred Concours d’Elegance megrendezésével egy nem csupán közönségcsalogató és látványos, de a város presztízsét is nemzetközi szintre emelő oldtimer szépségversenyt hoznak létre ennyire rövid idő alatt.

Páratlanok, mint a szögedi papucsok 

A legendás szegedi papucsról nyílt kiállítás Páratlanok címmel a múlt héten a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat látogatói megismerhetik, hogyan készül a különleges lábbeli, de emellett számtalan érdekességre, szakmai titokra is fény derül a papucsok kapcsán.

A hagyomány tisztelete 

A Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep. Auguszt József neve és személye a garancia arra, hogy a cukrászdában kapható édességek összetételükben, ízvilágukban és küllemükben méltók a közel 150 éves cukrászdinasztia hírnevére.

Kisasszony drága, malária ellen is igyon pezsgőt! 

XIV. Lajos kedvenc itala volt a pezsgő, ő vezette be a pezsgős reggeliket is az udvarban. Nem véletlen, hogy az ital hamarosan a legfelső rétegek egyik kedvelt nedűjévé vált. Manapság sok szállodában kínálnak pezsgőt a reggelihez, szilveszterkor meg pláne! Nálunk is komoly hagyománya van a pezsgőkészítésnek, de mit értünk klasszikus champagne-i eljárás alatt a pezsgők esetében? Most ez is kiderül!

Mákos guba torta vaníliasodóval - Andi konyhájából 

Aki már unja a hagyományos mákos bejglit karácsonykor, de a következő évben is bőségben szeretne élni, azoknak ezt a fantasztikus mákos guba tortát ajánljuk. Vanília sodóval tálalva érkezett Andi konyhájából.

6 érdekesség a borospincék sötét rejtekéből 

Furcsa titkokat rejtenek a borospincék, amikről igazán csak a hozzáértők tudhatnak. Hallottál például az elöregedő, ellustuló borokról? o és arról, hogy milyen károkat okozhat egy apró kenyérmorzsa? Tudod, hogy miért fröcskölik a finom nedűt a pincék falára? Most eláruljuk...

Színre lép a kis menyasszony 

Október 14-én 15.55-kor dupla résszel debütál Magyarországon elsőként az RTL Klubon az egyik legsikeresebb indiai szappanopera, A kis menyasszony. A Kelet-Európában már nagy sikerrel futó filmsorozat az ezerarcú India szigorú társadalmi szabályaiba, azon belül is a gyermekházasságok világába kalauzolja el a nézőket.

Momiji – az ősz ajándéka 

Nem sok hely van a Földön, ahol az évszakok változását olyan látványos természeti csodák kísérik, mint Japánban. Ami tavasszal a cseresznyevirág, az ősszel a vörösre festett levelek, vagyis Momiji tarka kavalkádja a szigetországban.

Báró Harruckern öröksége 

2008 őszén kezdte munkáját a Gyulai Pálinka Manufaktúra, amelyik ma a Pálinka Céh Egyesület egyik legkiválóbb tagja. Nagyszerű nedűiket a legjobbak közt tartják számon idén is. A pálinkafőzés lényegesen korábban, már az 1700-as években megkezdődött a környéken. Az osztrák származású Báró Harruckern János György katonai szolgálataiért kapta a vidéket, aki kiadta: minden háznál főzzenek pálinkát!  

Sajtos-tejfölös lángos 

Bármerre is kalandozunk idehaza, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus, sajtos-tejfölös lángos nélkül. Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál-kiválóbb lángosokat.

Játékos bulival vár mindenkit a 30 éves Mesterségek Ünnepe! 

A Mesterségek Ünnepe idén egy óriási játszótérré válik augusztus 18. és 21. között. Közel 100 helyszínen játék, 2 színpadon majdnem 60 órányi zenés-táncos produkció, több száz fellépő művész, 11 vendégország, és 800 hazai kézműves várja az érdeklődőket. A 30. évfordulót is a szokásos helyszínen, a Budavári Palota körül tartják.

Lola: Nagyon romantikus volt kimondani az igent! 

Lola és barátja, Bence hétfőn összeházasodtak, bár egyelőre nem hivatalosan. Az énekesnő és párja az Andrássy úti Ékszerpalotában, az Örök szerelem napján, hindu szertartás szerint fogadott örök hűséget.

Latkesz, a zsidó lángos 

A laktesz, egy tradicionális zsidó lángosféle, ami rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal eszik. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.