Facebook hozzászólás
3 920

Induljon jól 2022!

5 újévi étel a szerencséért

Mit együnk a pezsgő mellé? Mutatunk 5 olyan tradicionális ételt, amelyek tökéletesek az óév elbúcsúztatásához és az újév köszöntéséhez. Nem beszélve arról, hogy ezekhez az ételekhez szerencsét hozó tulajdonságokat is társítanak.

DISZNÓHÚS

Sonka gyakran kerül ünnepi asztalokra – gondoljunk csak a húsvétra –, de a sertéshús kifejezetten szerencsét hoz újév napján. Miért hagyomány sertéshúst enni az újévben? Egyes teoretikusok szerint, miközben a csirkék és a pulykák hátrafelé kaparnak, a malacok beletemetve orrukat a földbe előre fele túrnak, ugyanabba az irányba haladnak, amerre az élet és az új év kezdődik. Egy másik magyarázat szerint a disznókat hagyományosan késő ősszel vágják le, ami a sertéshúst ideális választássá tette az újév megünneplésére. Az újévkor elfogyasztott sertéshús (és káposzta) Németországból és Kelet-Európából származó hagyomány.

Akár több napra is készíthetjük, ha nincs kedvünk az év eljét a konyhában tölteni (Fotó: Pinterest)

Akár több napra is készíthetjük, ha nincs kedvünk az év elejét a konyhában tölteni

KÁPOSZTA

A sertés mellé tökéletes köret a párolt lila káposzta. Ez a hagyomány szintén Kelet-Európából származik, és megint egy egyszerű magyarázatban gyökerezik, miért közkedvelt újévi fogás. Eszerint a késő őszi betakarítás és a hat-nyolc hétig tartó erjesztési folyamattal a savanyú káposzta csaknem tökéletes lesz, mire az újév beköszönt. Az újévi káposztához is párosul egy szimbolikus jelentés: a savanyú káposzta – vagy bármilyen káposztaféle – hosszú életet és pénzt hoz.

Naranccsal megsütve bármelyik főfogás tökéletes kísérője lehet (Fotó: Pinterest)
Naranccsal megsütve bármelyik főfogás tökéletes kísérője lehet (Fotó: Pinterest)

 

FEKETE SZEMŰ BAB

Az újév napján a fekete szemű bab fogyasztása régmúltra visszatekintő hagyománynak örvend. Több magyarázata is van annak, hogy hogyan kapcsolódnak a szerencséhez. Az egyik elmélet Amerikából gyökerezik, a hagyományt a polgárháborúhoz vezeti vissza, amikor is a katonák lerohanták a konföderációs hadsereg élelmiszer-ellátását, és csak ezt a babot hagyják meg nekik. Egy másik, afroamerikai történet szerint az újonnan kiszabadított rabszolgák az 1863. januári emancipációs hirdetményt fekete szemű babból készült ételekkel ünnepelték, ami akkor a rabszolgák számára elérhető kevés ételek egyike volt. Más elméletek azonban a hüvelyesek szerencséjét egészen az ókori Egyiptomig vezetik vissza. A bab a legszegényebb rabszolgáknak is könnyen elérhető zöldségfélének számított, és alázatot mutattak érte az istenek felé.

Levesnek és főzeléknek is remek (Fotó: Pinterest)
Levesnek és főzeléknek is remek (Fotó: Pinterest)




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!