Tipp a felhasználásához
A tél gyümölcse: a befőtt
Ezeken a végtelennek tűnő hideg, téli napokon mindig jó, ha van a spájzban mihez nyúlni, akár kicsit a nyárra, vagy némi gyümölcsre vágynánk. Ha nem csak magában ennél meg például egy üveg meggybefőttet, hanem készítenél is belőle valami finomat, nos ehhez hoztunk 3 villámgyors és egyszerű receptet.
Ha vagyunk annyira szerencsések, hogy nyáron saját magunk is el tudunk rakni a kertben termő vagy a piacon vett gyümölcsökből, egyszerűbb dolgunk van, hiszen most elég bemenni az éléskamrába és levenni a polcról a megkívánt üveget. És itt természetesen nem csak a meggy jöhet szóba, számtalan gyümölcs, például körte, szilva, cseresznye, őszibarack, alma, sőt még a birsalma is alkalmas arra, hogy egy üvege zárva „téliesítsük” akár több éven keresztül.
MEGGYSZÓSZ
Az iskolai menzáról mindenki számára jól ismert meggyszószt nem csak unalmasan lehet elkészíteni, tökéletes párosítás például a száraz húsok, köztük pulyka és kacsa mellé, fanyarkás íze feldobja a főételt.
Hozzávalók:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 2 evőkanál kristálycukor vagy méz (ízlés szerint)
- 1 kávéskanál őrült fahéj
- 1 kávéskanál örölt szegfűszeg
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl víz
- csipet só
Elkészítés: A befőttet a levével és egy pici plusz vízzel együtt öntsük egy nagyobb lábasba és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Mivel a befőtt valószínűleg édeskés – még a meggy is -, így cukrot vagy mézet mérsékelten tegyünk hozzá. Ezután jöhetnek bele a fűszerek és a citrom. Befőtt lévén nem is kell sokáig főzni. Közben elkészítjük a habarást: a főzőtejszínt keverjük el az étkezési keményítővel, majd fokozatosan felöntjük a felforrt lével, nehogy összecsomósodjon. Ezután levesszük a tűzhelyről és apránként hozzáöntjük a habarást. Még egyszer forraljuk fel, legvégén adjuk hozzá csak a csipetnyi sót. A hús mellé akár melegen, akár hidegen is tálalhatjuk.
MELEGÍTŐ GYÜMÖLCSLEVES
A szószhoz hasonlóan ezt a levest is pofonegyszerű elkészíteni, miközben csodálatos fogás a téli mínuszokban.
Hozzávalók:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 1 üveg őszibarack befőtt
- 1 üveg magozott cseresznye befőtt
- 1 üveg alma kompót
- 3 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt
- 4-5 evőkanál cukor vagy méz (ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom kifacsart leve és reszelt héja
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 2 dl tejszín
- 1 liter víz
- csipet só
Elkészítés: A feldarabolt gyümölcsöket a befőttben lévő levükkel és a vízzel együtt feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat és a csipet sót. Hagyjuk, hogy felforrjon, közben a tejszínt a cukorral és a keményítővel vagy a liszttel simára keverjük. Amint felforrt a leves, a tejszínes habarásban forró gyümölcslevet előző recepthez hasonlóan hőkiegyenlítjük, majd folyamatos keveréssel a felforrt levesbe öntjük. Újraforrástól számított 3-4 percig kis lángon főzzük. Melegen tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.