Csirkemell sonkában, zöldségágyon
Gyakorlott háziasszonynak kb. 50 perc, kezdőknek 1 óra.
De higgyék el, megéri, mert
– nagyon finom
– a sonka ellenére könnyen emészthető
– és nagyon egészséges a zöldség köret miatt
Vendégváró fogásnak is kitűnő, mert különleges és elegánsan tálalható!
Hozzávalók (4 személyre)
4 csirkemellfilé
4+2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szárított rozmaring
8 vékony szelet, nyers sonka (pármai, vagy hasonló)
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 szál szárzeller
3 sárgarépa
2 zsenge, kis cukkini
1 evőkanál paradicsompüré
1 dl. Száraz fehér bor
Só, piros paprika
1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
1 evőkanálnyi apróra vágott, friss petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellet hideg vízben megmossuk, majd szárazra töröljük. Középen félbevágjuk, és 4 evőkanálnyi olajban ropogósra sütjük. Kivesszük egy tálba, és sóval, piros paprikával, és a rozmaringgal megszórjuk, beleforgatjuk, majd mindegyik darabot egy-egy szelet sonkába göngyöljük. Vigyázat a sózással! Ha a nyers sonka is sós, kevesebb sót használjunk a húsra közvetlenül!
Meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk a fokhagymát és a vörös hagymát.
Megtisztítjuk a répát, a zellert és a cukkinit.
A paradicsompürét jól összekeverjük a fehér borral.
2 evőkanál olajon üvegesre sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és a zöldségeket, és kb. 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét a borral, sóval, piros paprikával ízesítjük . Mikor egyet „rottyant”, ráfektetjük a sonkába göngyölt húsokat és fedő alatt kis lángon 15 percig pároljuk.
Kiszedjük a húsokat, és melegen tartjuk.
A zöldségekhez hozzákeverjük a citrom reszelt héját és a petrezselymet.
S már tálalhatunk is!
Tipp: A vékony zöldségcsíkok készítéséhez, előbb szeletekre vágjuk őket, majd a szeleteket vékony, gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Így olyan lesz a végén a köret, mint egy „zöldség metélt”
Jó étvágyat kívánunk!
Hozzászólás zárolva.