Székely káposzta, a téli kedvenc
Itt a tél legnagyobb – és legegészségesebb – kedvence, a savanyú káposzta! Törekedjünk rá, hogy minél többet fogyasszunk belőle, főleg nyersen persze, mert segítségével nagyon hatékonyan vehetjük fel a harcot a téli megbetegedések ellen.
Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka
2 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír, vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj
1 evőkanál pirospaprika
só
bors
1-2 babérlevél
1,2 kg savanyú káposzta
2 dl tejföl
1 csapott evőkanál liszt
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a felmelegített zsírra tesszük, megsózzuk, és 5-6 percig kevergetve pároljuk, hogy puhulásnak induljon. A kockára vágott húst hozzáadjuk, erős lángon a húsdarabokat körbepirítjuk, megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával Hozzáadjuk a babérleveleket, egy kevés vizet adunk hozzá, majd az edényt lefedve a húst majdnem teljesen puhára főzzük. A folyamat közben a folyadék elpárolog, ekkor pirítunk a húson a saját zsírján, majd ismét felöntjük egy kevés vízzel. A cél nem a vízben főtt hús elkészítése, hanem igazi pörkölt főzése. Időközben a káposztát folyó víz alatt kiöblítjük, ha nagyon savanyúnak találnánk. Én mindig teszek el a levéből, hogy a végén, ha szükségét érzem, savanyíthassam vele az ételt. Egyébként is vétek a káposzta levét kiönteni, sokkal inkább ajánlatos meginni, mert nagyon egészséges.
Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a káposztát, és együtt főzzük készre őket. Végül a tejfölben elkeverjük a lisztet, behabarjuk vele az ételt.
Hozzászólás zárolva.