Csúnya, de finom
Tarhonyás hús – az egytálételek királya
Nem túl látványos étel és a neve sem túl elegáns, de a legtöbb magyar ember, szívesen fogyasztja. Laktató, hamar elkészül és jól bírja pár napig a hűtőben. Ha jól belegondolunk, ellentmond mindannak, amit a neve és a kinézete sugall.
A tarhonya nemzeti kincs, nem hiába lett Hungarikum. 1788-ban említették először, mégpedig verses művekben. Az eredeti feltehetően Perzsiából származik, török közvetítéssel jutott el hozzánk. Hajdanán a tésztát két különböző sűrűségű rostán dolgozták át, és minél kerekebbre sikerült, annál szebbnek tartották. Ma már több fajtáját is megtaláljuk az üzletekben, így nem kell bajlódnunk a tésztakészítéssel. A belőle készült egytálétel egyszerű, gyors fogás, itt a Tarhonyás hús receptje.
Hozzávalók:
30 dkg tarhonya
60 dkg sertés lapocka
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál piros paprika
1 kiskanál őrölt kömény
4 evőkanál olaj
2 paradicsom
1 tv paprika
só, bors
Elkészítés:
A húst megmossuk, felkockázzuk, a vöröshagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, a fokhagymagerezdeket préseljük, vagy finomra vágjuk. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héjukat és kockára vágjuk. A paprikát megmossuk, kettévágjuk és kicsumázzuk. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd üvegesre pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük az őrölt köménnyel. A serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről és beleszórjuk a piros paprikát, majd felengedjük kb. egy dl vízzel. A pörköltalapot visszafőzzük zsírjára, majd hozzáadjuk a húst. Ha a hús kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsomkockákat, a paprikát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt főzzük körülbelül 15-20 percig, majd hozzáadjuk a tarhonyát és kétszerese mennyiségű vízzel felöntjük, majd készre főzzük.
Még több recept:
Pofonegyszerű tojásos nokedli
Túrógombóc a nagyi receptje szerint
Hozzászólás zárolva.