Vasi pecsenye Csaba konyhájából
Hozzávalók:
60 dkg hosszúkaraj v. tarja
4 dl tej
4 gerezd fokhagyma
10 dkg liszt
2 csapott ek. fűszerpaprika
bors, só
80 dkg burgonya
2 fej vöröshagyma
2-3 ek. tökmag
só
A salátához, mérés nélkül:
kigyóuborka
citromlé
tejföl
kapor
kömény
bors,só
Elkészítés:
A tejet zúzott fokhagymával és borssal elkeverjük. A hosszú karajt felszeleteljük, finoman megklopfoljuk, majd legalább egy éjszakán át a fokhagymás tejben pácoljuk. A lisztet elkavarjuk a fűszerpaprikával. A hússzeleteket kivesszük a tejből, és egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük, ha kell, átforgatjuk, de semmiképp se „törölgessük”, ne itassuk le róla a pácot!
Egy serpenyőben, olajat hevítünk. A hússzeleteket megsózzuk, aztán a paprikás lisztbe forgatjuk, és a felhevült olajban szépen mindkét oldalukról megsütjük.
A hússzeleteket jól nyomkodjuk bele a lisztbe, és mindig frissen lisztezzük, tehát ne dolgozzunk előre, hanem egyből tegyük bele a jó meleg zsiradékba a lisztes húst.
A zsiradék mennyisége annyi legyen, hogy épp csak egy picit lógjon ki a szeletek teteje. Legyen jó meleg, de nem túl forró a zsiradék, amikor beletesszük a húsokat, és eleinte ne nyúljunk hozzá, ne piszkáljuk, ne igazgassuk, hagyjuk, hogy a paprikás liszt megsüljön, megkössön rajt.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, cikkekre vágjuk.
Forró zsiradékban elkezdjük pirítani a burgonyacikkeket, aztán félkarikákra vágott hagymát szórunk közé, majd 2-3 evőkanál tökmagot, és megsózzuk.
Az uborkát legyaluljuk picit megsózzuk, megcsepegtetjük citromlével, pár perc után kicsit kinyomkodjuk, és befűszerezzük, majd a tejföllel összekeverjük. Csaba többi receptje itt olvasható.
Gyors vacsorának semmiképp nem nevezném, és bár van benne hús, nem is a húsétel kifejezés jut róla eszembe. No de végül is nem kell mindent kategóriákba préselni. Nálunk ez abszolút ünnepi, vendégváró étel. Hétköznapokon csak álmodozunk róla… De te ne álmodozz, hanem kattints a képre, nézd meg, hogyan készítjük ezt a finomságot!
Hozzászólás zárolva.