LÉLEKMELEGÍTŐ
Babgulyás vörösbabbal, vajas galuskával
Nagyon klasszikus, nagyon gazdag és nagyon finom: Babgulyást főztem sok hússal, sok szafttal, vörösbabbal és vajas galuskákkal. Bár este már nem szoktam enni, ebből egy tányérral muszáj volt “kóstolni ”. Eszter lányom azt mondta : anya, ez isteni finom lett!
Hozzávalók:
- 50 deka sertés lapocka
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 kisebb sárgarépa
- zsiradék
- őrölt pirospaprika
- őrölt bors
- őrölt kömény
- majoranna
- 1 gerezd fokhagyma
- egy kis darab babérlevél
- egy darabka friss paprika
- egy kisebb paradicsom
- 1 egy doboz vörösbab konzerv
- víz
a galuskákhoz:
- 1 tojás
- liszt
- só
- 1 kk puha vaj
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon üvegesre-puhára pároljuk , meghintjük egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikával, átkeverjük és hideg vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, a kockázott sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel szórjuk, beletesszük a pucolt fokhagymagerezdet, a babérlevelet, a paprikát- paradicsomot és puhára főzzük. Mikor a hús megpuhult, felöntjük vízzel, majorannával megszórjuk, hozzáadjuk a babkonzervet. A vajas galuskát kikeverjük : egy egész tojáshoz annyi lisztet adjunk amennyivel nem lágy, de nem is kemény tésztát kapunk, sózzuk, és egy mokkáskanálnyi puha vajat hozzákeverve szaggatható állagú tésztát keverjünk. Egy kiskanál segítségével a kész tésztát a forrásba lévő leveshez szaggatjuk. Pár percig főzzük, majd jó forrón tálaljuk.
Jó étvágyat az ínyenceknek!
Morzsasüti szilvával Pammer Livi konyhájából
Cuki házi szerzőnk egy blogkóstolón mutatta meg, hogy is kell ezt készíteni! Egy gyors és nagyon finom desszert lett belőle. Az eredeti recepttől annyiban tért el, hogy a zabpelyhet nem őrölte meg, hanem apró szemű szőlőt használt, és kicsivel több gyümölcsöt tett bele, mint amennyit a leírás megadott.
Hozzászólás zárolva.