SZÉCHENYI ZSIGMOND NYOMÁBAN
Fácánerőleves sercegés és erdőzúgás kíséretében
Segal Viktor és Vida József erdei gasztrokalandjai ámulatba ejtettek. Sercegés és erdőzúgás címmel megjelent szakácskönyvük 55, a magyar vadon kincsestárából készült – köretként pedig Széchenyi Zsigmond örökbecsű mondatait tálalták. A minap kaptam egy fácánt pompásan felpucolva, és azonnal tudtam, hogy ebből remek leves lesz. Kicsit átírtam, mint minden receptet, és sajnos őzlábgombát sem kaptam ezért a palacsintatésztás köret elmaradt, de azért így is nagyszerű ínyencség kerekedett!
Hozzávalók:
- egy egész fácán
- 1 vöröshagyma héjasan
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-4 fej gomba (én erdei gombát használtam)
- 1 kisebb zellergumó
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 karalábé
- ½ póréhagyma
- ½ csokor petrezselyem
- 1 babérlevél
- 2 tojásfehérje enyhén felverve
- 2 ek paradicsompüré
- 8-10 szem feketebors
- víz
- só
Elkészítés:
A leveshez a megtisztított fácánt feldaraboljuk, és 190 fokosra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megpirítjuk. (A kifolyt zsiradékot tegyük félre egy tálkába, mert még kelleni fog!) A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk.
A megpirult fácánt tegyük egy nagyobb lábasba, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A forrástól számított 3 perc után fölözzük le a habját, adjuk hozzá a zöldségeket, fűszerezzük, majd lassú tűzön gyöngyözve legalább két órán át főzzük. Amikor elkészült, szűrjük át egy másik lábasba, s tegyük vissza a tűzre. … És itt egy kicsit átírtam a levesünket. A fácán hátáról és fél melléről lefejtettem a húst, a csontot visszatettem a levesbe. A húst összekevertem a tojásfehérjékkel, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a paradicsompürét, megszórtam annyi liszttel, amennyit felvett. Kis gombócokat készítettem, és sós vízben kifőztem. Amikor a gombócok feljöttek a lé tetejére, kikaptam azokat egy tálra, és leöntöttem a tepsiből kinyert fácánzsírral. Ismét leszűrtem a levest, a zöldségekkel, gombócokkal, és a fácán többi húsával tálaltam. Pompás lett!
Segal Viktor és Vida József szerint a fácánerőleves olyannyira alapja egy rendes gourmet konyhának, amennyire a húslevesek egy családi étlap elhagyhatatlan részét képezik. Ők kőröshegyi fácánnal dolgoztak, én zagyvarékasival…
Jó étvágyat!
Mézes-csípős fácángolyók
Vadételeket készít bátor vállalkozóknak a DoQ minden csütörtökön délután ötkor. Ezt a receptet is onnan tanultam! Nem kell hozzá szuper konyhai tudás, csak egy kis szeretet, és a vadételek tisztelete! Vágj bele, és a pasid elájul!
Hozzászólás zárolva.