Facebook hozzászólás
2 040

SZÉCHENYI ZSIGMOND NYOMÁBAN

Fácánerőleves sercegés és erdőzúgás kíséretében

Segal Viktor és Vida József erdei gasztrokalandjai ámulatba ejtettek. Sercegés és erdőzúgás címmel megjelent szakácskönyvük 55, a magyar vadon kincsestárából készült – köretként pedig Széchenyi Zsigmond örökbecsű mondatait tálalták. A minap kaptam egy fácánt pompásan felpucolva, és azonnal tudtam, hogy ebből remek leves lesz. Kicsit átírtam, mint minden receptet, és sajnos őzlábgombát sem kaptam ezért a palacsintatésztás köret elmaradt, de azért így is nagyszerű ínyencség kerekedett!

Fácánerőleves, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

Elkészítés:

A leveshez a megtisztított fácánt feldaraboljuk, és 190 fokosra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megpirítjuk. (A kifolyt zsiradékot tegyük félre egy tálkába, mert még kelleni fog!) A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk.

A megpirult fácánt tegyük egy nagyobb lábasba, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A forrástól számított 3 perc után fölözzük le a habját, adjuk hozzá a zöldségeket, fűszerezzük, majd lassú tűzön gyöngyözve legalább két órán át főzzük. Amikor elkészült, szűrjük át egy másik lábasba, s tegyük vissza a tűzre. … És itt egy kicsit átírtam a levesünket. A fácán hátáról és fél melléről lefejtettem a húst, a csontot visszatettem a levesbe. A húst összekevertem a tojásfehérjékkel, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a paradicsompürét, megszórtam annyi liszttel, amennyit felvett. Kis gombócokat készítettem, és sós vízben kifőztem. Amikor a gombócok feljöttek a lé tetejére, kikaptam azokat egy tálra, és leöntöttem a tepsiből kinyert fácánzsírral. Ismét leszűrtem a levest, a zöldségekkel, gombócokkal, és a fácán többi húsával tálaltam. Pompás lett!

Segal Viktor és Vida József szerint a fácánerőleves olyannyira alapja egy rendes gourmet konyhának, amennyire a húslevesek egy családi étlap elhagyhatatlan részét képezik. Ők kőröshegyi fácánnal dolgoztak, én zagyvarékasival…

Jó étvágyat!

Mézes-csípős fácángolyók

Mézes-csípős fácángolyók, Kép: DoQ
Kép: DoQ

Vadételeket készít bátor vállalkozóknak a DoQ minden csütörtökön délután ötkor. Ezt a receptet is onnan tanultam! Nem kell hozzá szuper konyhai tudás, csak egy kis szeretet, és a vadételek tisztelete! Vágj bele, és a pasid elájul!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!