HÚSVÉTRA IS ELTEHETŐ RECEPT!
Kacsa és az apraja, avagy Mocsár?
Az elmúlt időszakban olvastam valahol ezt a kérdést: – Mit tegyek, hogy a kacsalevesnek ne legyen mocsár íze? Mocsár? én még sosem éreztem… igaz, picit bátrabban fűszerezem no meg aztán, biztos hogy nálam kerül bele valami meglepő dolog is…! Na, ilyen a mi Steffel Csabánk!
Hozzávalók:
- 1 kg kacsaaprólék (szárny, nyak, hát, szív, zúza…)
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 2 szál szárzeller v. egy darabka gumós zeller
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db savanykás alma (félbevágva)
- 1 mk. fűszerpaprika
- 1 tk egész kömény
- 1 tk kakukkfű
- 1 ágacska rozmaring
- 2 levélke zsálya
- 3-4 db szegfűszeg
- majoránna
- só
- ízlés szerint egy kis csípős
a vajas galuskához:
Elkészítés:
A kacsaaprólékot megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és egy fazékban pakoljuk, majd annyi vízzel felöntjük, hogy jól ellepje (bő 2 liternyi vízben) közepes lángon felforraljuk, a tetején keletkező habot leszedjük. Ezután befűszerezzük, megsózzuk a levesünket, alatta kisebbre vesszük alatt a hőt, és gyöngyöző forrással készre főzzük; nálam ez erős 2 és fél óra volt, közben az elpárolgó levet pótolhatjuk, viszont ez esetben figyeljünk az ízesítésére. Amikor a leves kész, a húsok rendesen megpuhultak, szépen leszűrjük a levét, az aprólékot és a zöldségeket tálalásig félretesszük.
Elkészítjük a vajas galuskát: a lestyán leveleket szépen felaprítjuk. A puha vajat és a tojást, egy kézi habverővel (mártáskeverővel) simára, „habosra” keverjük, megsózzuk, hozzáadjuk az aprított lestyánt, majd a réteslisztet. Kettő teáskanál segítségével kiszaggatva, laza forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A vajas galuska készítése talán igényel egy kis gyakorlatot, de ettől ne csüggedjünk. Mindig készítsünk 1 db próbafőzést és ha szükségesnek látjuk adjunk hozzá egy kis lisztet még!
Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba
Házi kacsazúza pörköltem
Szívesen elnéznek a kacsazúza fölött az ínyencek a húsboltos pultnál. Pedig nincs igazuk! Ez valami csoda! Megmondom őszintén, eredendően én is kacsamellért mentem kedvenc baromfihúsosomhoz az erzsébeti piacra, de amikor megláttam a zúzát, nem tudtam ellenállni! A gyönyörű kacsamell csodás lett, és a zúza meg isteni! Sajnos elkövettem egy nagy hibát: csak fél kilót vettem…
Hozzászólás zárolva.