- 1 kígyóuborka
- ¼ csésze Gochujang (koreai csípős paprika paszta)
- 1 csokor friss spenót, vékony csíkokra vágva
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk olívaolaj
- 2 sárgarépa, gyufa vastagságúra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 csipetnyi piros paprika pehely
- 45 dkg marhasteak, vékonyan szelve
- 1 tk olívaolaj
- 4 tojás
- 4 csészényi főtt fehér rizs
- 4 tk pirított szezámmag
- 1 tk szezámolaj
- 2 tk Gochujang
- Egy tálban keverjük össze a felaprított uborkát 1/4 csésze Gochujang pasztával, tegyük félre.
- Tegyünk fel két csészényi vizet főni, és dobjuk bele a spenótot kb. 2-3 percre. Amikor a színe élénkzöld és összefonnyadt, szűrjük le és hűtsük le, Nyomjunk ki belőle annyi vizet, amennyit csak tudunk, keverjük össze a szójaszósszal.
- Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel 1 teáskanálnyi olívaolajat, adjuk hozzá a répát, és kevergessük kb. 3 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Adjuk hozzá a Gochujang krémmel elkevert uborkát. szórjuk meg a paprikapehellyel, és tegyük félre egy tálban.
- Közepes lángon egy tapadásmentes serpdnyőben süssük meg a marhahúst, süüsük mindkét oldalát 5-5 percig. Egy másik serpenyőben hevítsünk fel egy teáskanálnyi olívaolajat, és süssük meg egyenként a tojásokat úgy, hogy a fehérje átsüljön, de a sárgája viszont folyós maradjon. (Ez kb. 2-4 perc.)
- Állítsuk össze az ételt: osszuk a riszt négy tálba, helyezzünk a tetejére spenótot, néhány csík marhahúst, az uborkát és egy tojást. Öntsünk minden tál ételre 1 teáskanálnyi szezámolajat, szórjuk meg szezámmagokkal, és díszítsük ízlés szerint egy ki Gochujang-pasztával.
50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.
Igazi illat- és ízbomba a PTE kutatóintézetének ez a bora. Egy kicsit van benne a níló viaszvirág és liliom bódító illatából, az egzotikus gyümölcsök (maracuja, ananász) és a frissen reszelt narancshéj élénk zamatából, és a virágzó körtefák élénk zamatából is. Kitűnő párosítás egy olyan ételhez, ami ennyi, lazán kevert összetevőből áll. Ezt a bor ajánlják a PTE Sőlészeti és Borászati kutatóintézetének munkatársai Yehun bibimbapjához! Egészségünkre!
Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.