Életforma.hu

GASZTRO

Itt az elronthatatlan farsangi fánkok receptje

Ha máskor nem, legalább farsang idején próbálkozzunk meg a fánksütéssel! A paletta igen széles, alig lehet választani közülük, mi most a szalagos fánk és a csöröge fánk receptjével szeretnénk kedvet csinálni a farsangi finomságokhoz.

Szalagos - egy kis történelemmel:

Mindkét fánkhoz élesztőt használunk, bár a csöröge fánknak létezik élesztő nélküli változata is. A bécsi, vagy szalagos fánkról a bécsifekete.blog.hu azt írja, hogy a legenda szerint volt egy udvari pék, egy Cäcilia Krapf nevű asszonyság, akinek a nevéhez kötődik a fánk. Egy nap Cäcilia asszony tesze-tosza férjén olyannyira feldühödött, hogy mérgében egy maroknyi tésztát az ura felé vetett, ám az célt tévesztett, és egy zsírral teli, sercegő serpenyőbe esett. A fánk, ha minden igaz, ekképp született, és emígy lett Cäcilia Krapf a süti névadója (Krapfen=fánk).

Akkor szép, ha szalagos Fotó: pixabay.com

Hozzávalók:

Elkészítés:

A meglangyosított tejbe szórjunk bele egy evőkanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Adjunk egy kis időt neki, hogy felfusson, tehát megemelkedjen. A lisztet szitáljuk egy tálba, készítsünk egy mélyedést, abba öntsük a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a puha vajat, majd a tojássárgákat. Dagasszuk jól ki, rugalmas tésztát kell kapnunk, amit letakarva kelesszünk egy órán át.

Ha a tészta dupla méretűre nőtt, borítsuk enyhén lisztezett deszkára vagy asztallapra, nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval, esetleg pohárral szúrjuk ki. Közepes lángon bő, forró olajban, fedő alatt süssük meg a fánkokat úgy, hogy ha az egyik felük már aranybarna, akkor fordítsuk meg, de azt már fedő nélkül süssük tovább. Szűrővel vegyük ki ki az olajból, csepegtessük jól le papírtörlőn. Tálaláskor szórjuk tegyünk a tetejére baracklekvárt, s szórjuk meg porcukorral.

 

Így húzzuk át a tésztát sütés előtt Fotó: flickr.com

Csöröge:

Az élesztővel készült csöröge fánk talán azért finomabb, mert jobban bele lehet harapni, ami nem elhanyagolható szempont. A csörögéről egyébként 1565-ből vannak az első írásos emlékek, neve valószínűleg a forró zsírban vagy az olajban sercegő sülő tészta hangjára utal.

Hozzávalók:

25 dkg liszt

3 db tojássárgája

5 dkg

vaj vagy margarin

2 evőkanál kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

2 dkg élesztő

1 dl tej

1 dl tejföl

1 evőkanál rum

1 csipet só

Elkészítés:

A szalagos fánkhoz hasonlóan az élesztőt kis cukorral a langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hasonlóan rugalmas tésztát kell kapnunk, mint az előbbinél. Fél órát meleg helyen letakarva pihentetjük. Ha kétszeresére kelt, 3 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákat vágunk derelyevágóval. Legtöbbször rombusz alakra vágják, s közepén ejtett metszésbe áthúzzák az egyik sarkát, de éljük ki kreativitásunkat, kössünk belőle masnit vagy bármilyen vágjunk bármilyen formát. Forró olajban süssük ki, de vigyázzunk, nagyon hamar megsül, nehogy odaégjen. Csepegtessük le a csörögefánkokat, hintsük meg porcukorral, s kínáljuk barack lekvárral!

Kép: pixabay

Farsangkor farsangi szelet dukál. Ez nálunk mindig így volt, és a mamám szívesen sütötte ezt a csodát. Már csak azért is, mert édasapám imádja a mandulát. Úgy tudom, hogy eredendően a nagymamám specialitása volt, de sajnos erre már soha nem derülhet fény. A lényeg, hogy ez egy eredeti farsangi szelet a családban! Feltétlenül próbáljátok ki!    


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.