Van még egy trükköm! A drága hentesem a csontot ugyan levágja a húsról, de természetesen hozzácsomagolja a húshoz! Otthon sózom, borsozom az egészet, és vágok még hozzá pár gerezd fokhagymát. Jó, ha így áll egy éjszaka hűtőben, de 1-2 óra is elég!
Egy mélyebb serpenyőben forrósíts zsírt, és hirtelen forgasd meg benne a húst, hogy minden oldala kapjon egy jó kis "kérget". Rakd a húst a karajcsontra, jól kötözd össze, így tedd egy tepsibe, öntsd rá a forró zsírt, szórd közé a fokhagymagerezdeket, borítsd be alufóliával, és mehet a sütőbe. 150-160 fokon süsd. Hogy meddig? Az a hús méretétől függ. Kb. másfél óra után nézz rá! Ha simán belemegy a hústű, vedd le róla az alufóliát, és tedd felső lángra, hogy kapjon egy kis színt a teteje.
Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni. Vágd el a madzagokat, vedd le róla a csontot. Innentől kezdve gyönyörű, mutatós szeleteket vághatsz a húsból. Tálalhatod, díszítheted kedved szerint! Előre elkészítheted, és nem a vendégek előtt kell ezzel foglalkoznod. Kínálj hozzá például krumplisalátát!
Ja, és hogy mi lesz a megsült húsos csonttal? Három variáció áll előtted: vagy még szilveszter előtt, úgy frissen lefarigcsálod róla a húst, és megeszed egy kis mustárral (a férjem erősen kultiválja ezt a megoldást), vagy lefagyasztod, és beleteszed a következő húslevesbe! Isteni lesz! A harmadik megoldást pedig a szomszéd kutyája részesíti előnyben...
A zsírról se feledkezzünk meg! Szűrjük le, hűtsük vissza! Pirított kenyérszeletkéken pompás előétel lehet!
Jó étvágyat, és BUÉK!
Ha elmúlik karácsony… nos, akkor készülhetünk a szilveszteri bulira! Az előre elkészített falatok, hidegtálak ilyenkor a legkedveltebbek, ezért ezt a kuglóf formába töltött zöldséges finomságot ajánljuk most. Nemcsak a formája, de az elkészítése is különleges.