Dupla csokis finomság
Csokis kuglóf kevert tésztából
A kuglófnak többféle kedvelt változata is létezik, elkészíthető kelt tésztából, ami ugyan isteni, de jóval macerásabb, mint ez az egyszerű kevert tésztából készült változat.
Több legendás történet is kötődik a kuglóf eredetéhez, van amely szerint már a Háromkirályokat is ezzel kínálták, amikor Betlehemből hazafelé megálltak egy kis pihenőre Elzász tartományban. Más történetek alapján már az Ókori Rómában is ismerték ezt a süteményt. Az első receptek a XVIII. században keletkeztek, vagyis a kuglóf akkoriban már igen közkedvelt volt. Ez pedig a mai napig nem változott.
Csokis kuglóf kevert tésztából
Hozzávalók:
17,5 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál rum
5 tojás
25 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
10 dkg cukrozott kakaópor
3 evőkanál sárgabaracklekvár
20 dkg étcsokoládé
csipet só, kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
Első lépésként a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kuglóf formát jól kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk, a felesleget kiöntjük. A vajat robotgéppel habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, a csipetnyi sót és a tojásokat. A lisztet átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sütőport, a keményítőt és a kakaóport, majd jól elkeverjük. A kakaós lisztet lassanként a cukros tojáshoz adagoljuk, majd a keveréket az előkészített kuglóf formába töltjük és kb. egy órán át sütjük. Közben a lekvárt felmelegítjük, majd a kész, kiborított kuglófot bekenjük vele. A csokoládét vízgőzön felolvasztjuk és bevonjuk vele a kuglófot.
Még több hasonló sütirecept:
Hozzászólás zárolva.