Erdélyi túrós derelye
Ki ne szeretné a gombóc kistestvérét a derelyét? A derelyének, vagy barátfülének számtalan változata létezik, mi most egy erdélyi receptet hoztunk, finom túróval töltve.
A derelye egy palóc eredetű hagyományos magyar étel. Gyakran szerepel a magyar népmesékben is, mint főétel. A szilvás gombóc egyik rokona. A derelyét szilvával és túróval egyaránt meg lehet tölteni, de ismert még a burgonyás vagy a kapros-túrós derelye is, sőt, a 17. századi török utazó, Evlija Cselebi Magyarországon járva említést tett vagdalt hússal töltött derelyéről is. Jöjjön most egy túróval töltött változat.
Erdélyi túrós derelye
Hozzávalók:
1 kg főtt burgonya
50 dkg liszt
60 dkg túró
25 dkg porcukor
20 dkg zsír
20 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mazsola
6 tojás
1 citrom
só, vaníliás cukor
Elkészítés:
A főtt, meleg burgonyát áttörjük, 3 tojással, liszttel és kevés sóval összegyúrjuk és félretesszük. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a maradék 3 tojást, a porcukrot, a citrom reszelt héját és a mazsolát. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát lisztezett deszkán, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd háromszög alakú formákra vágjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, tojásfehérjével megkenjük a tészta széleit, majd visszahajtjuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük és zsíron aranysárgára pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Vaníliás cukorral meghintve még melegen tálaljuk.
Ez is nézd meg!
Szilvás gombóc a nagyi receptje alapján
Mákos nudli szilvalekvárral nyakon öntve
Hozzászólás zárolva.