Facebook hozzászólás
295

Isteni csokoládés sütemények – gyorsan, egyszerűen

A csokoládé évezredek óta a desszertek királynője. Nemcsak önmagában fejedelmi édesség, de sütemények pompás alkotóeleme vagy akár ékessége is. Tésztába keverve meleg barna színt s bársonyosan finom, kesernyést ízt ad, töltelékként, külső bevonóként meg nemcsak finom, szép is. A fogyasztásakor felszabaduló „boldogsághormon” hatása pedig már – stílszerűen – csak „hab a tortán”.

 A csokoládé, ez a természet kínálta, különleges finomság még a legkitartóbb édességellenzőket is képes "levenni a lábáról". Nassolásához nem kell semmilyen különleges alkalom vagy ünnep, mondván, egy kis csoki igazán nem árt meg.

Régen mézzel, fahéjjal, vaníliával

ízesítették a kakaófa magjából nyert keserű csodát, napjainkra viszont már szinte áttekinthetetlenül gazdag az ét-, a tej- s a különféle ízesítésű csokoládéfajták nagy családja. Említhetjük akár a mentával, a naranccsal és fahéjjal vagy a kókusszal gazdagítottakat, s akkor még szót sem ejtettünk a pörkölt mandulával, dióval, mogyoróval, pisztáciával vagy éppen eper-, málnaszemekkel, banándarabokkal töltöttekről.

Ilyen és hasonló aromákat akár otthon is előállíthatunk, nem kell hozzá más, csak a legfőbb alapanyag: a jó minőségű csokoládé. S ehhez jöhetnek aztán az ünnepi kiegészítők, mint például pörkölt olajos magvak, fűszerek – szegfűszeg, vanília, ánizs, gyömbér, fahéj -, és itt ne is álljunk meg. Mert nem kell más, mint egy kis alkotóvágy, és nemcsak finom, de küllemre is látványos süteményt, tortát tudunk az  asztalra varázsolni.

A  zserbóhoz

is, amelynek nálunk hagyománya van, hozzátartozik a csokoládémáz, mint ahogyan más sütiket is megszépít az egyenletesen, fényesen csillogó csokitető.

Ma már igazán nem gond, hogy az otthoni süti is ne csak finom, hanem szép is legyen: az igazi bevonócsokoládéval könnyen lehet dolgozni, mert több kakaóvajat tartalmaz, mint az egyéb főzőcsokoládék, így gyorsabban megolvad. A tortabevonókkal is látványos eredményeket érhetünk el, mert ezek is már 40 fokon olvadnak, de érdekességük, hogy többnyire csak "csokiutánzatok", nincs bennük kakaó.

A könnyű kakaópor

is szemgyönyörködtető és kívánatos lehet egy-egy finomság tetején. Ez egyébként sajtolt kakaómassza, s mindössze 10-15 százaléknyi kakaóvajat tartalmaz.

Nem árt azonban az óvatosság, mert a csokoládé ugyan sokféle értékes összetevőt – többek között olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, magnézium, vas, réz vagy foszfor – tartalmaz, ám igen magas az energiaértéke: egy deka átlagosan 575 kilókalória, aminek 54 százaléka zsírból, 38 százaléka pedig szénhidrátból származik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!