ŐSZI KÜLÖNLEGESSÉG
Morzsasüti szilvával Pammer Livi konyhájából
Cuki házi szerzőnk egy blogkóstolón mutatta meg, hogy is kell ezt készíteni! Egy gyors és nagyon finom desszert lett belőle. Az eredeti recepttől annyiban tért el, hogy a zabpelyhet nem őrölte meg, hanem apró szemű szőlőt használt, és kicsivel több gyümölcsöt tett bele, mint amennyit a leírás megadott.
Hozzávalók:
- 28 deka apró zabpehely
- 7 dkg finomliszt
- 15 deka hideg teavaj
- 1 tojás
- 10-15 dkg barna cukor
- 1 tasak sütőpor
- 40 deka magozott, negyedelt szilva
- 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
- 2 (bio)citrom reszelt héja
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 1 marék szeletelt mandula
- 1 ek barna cukor
Elkészítés:
A tésztát így készítettem : A zabpelyhet, a lisztet kimértem, hozzáadtam a sütőport a cukrot és a hideg vajat, majd alaposan elmorzsoltam. Ekkor hozzáütöttem a tojást, átdolgoztam, és háromnegyed részét sütőpapírral bélelt, 26 cm tortaformába nyomkodtam úgy, hogy egy kis pereme legyen.
Klári féle nagyon gyors szilvásgombóc o, o, o, ó…
Itt-ott a piacon még lehet kapni szilvát, de ha nem, vegyél mélyhűtöttet. Azt is nagyon jó lesz. Ez a gombóc egy turbós változat, ahogy egyik unokatestvérünk, Klárika készíti. Ügyes, nem kell hozzá a krumplival bajlódni. Ugorjunk neki!
A gyümölcsöket meghintettem a cukorral, belereszeltem a citromok héját, hozzáadtam a pudingport, a mézeskalács fűszerkeveréket a szeletelt mandulát majd átkevertem és a tortaformába illesztett tésztára egyenletesen eligazgattam. A maradék tésztát a tetejére morzsoltam. 160 fokra előmelegített sütőbe tettem, hőlégkeverésen 40-45 percig sütöttem. Mikor elkezdett aranyszínűvé válni akkor „átesett a tűzpróbán”. Sülés után a kapcsot óvatosan leszedtem. Hűlés után szeleteltem, isteni illatú ropogós sütemény született.
Jó étvágyat, vidám „teadélutánt” mindenkinek!
Hozzászólás zárolva.