Rakott zöldbab pulyka darált hússal
A rakott ételekhez többnyire sertéshúst használunk, pedig pulykahúsból is ugyanolyan finom lehet egy-egy ilyen fogás, ráadásul még kímélőbb is a gyomornak.
A közhiedelemmel ellentétben a pulyka darált húsból készült ételek egyáltalán nem olyan szárazak, mint ahogy azt gondolnánk. Ha a rakottasunkhoz elegendő tejfölt használunk, akkor biztosan nem ér majd minket meglepetés. Íme egy könnyen elkészíthető recept, melyhez a legjobb az idény zöldbab.
Rakott zöldbab darált pulykahússal
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
50 dkg darált pulykahús
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
30 dkg reszelt sajt
20 dkg rizs
1 leveskocka
4,5 dl tejföl
1 csomag petrezselyem
őrölt bors, só, pirospaprika
vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez
olaj
Elkészítés:
A zöldbabot egy csipet sóval megfőzzük majd leszűrjük és félretesszük. A fej kockára vágott hagymát kevés olajban megdinszteljük, majd beletesszük a darált húst, megfűszerezzük és megpirítjuk. A végén az aprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát is belekeverjük. Félretesszük ezt is. Kevés olajban a rizst üvegesre pirítjuk és másfélszer annyi vízzel felöntjük, melyben előzőleg feloldottunk egy leveskockát, majd puhára főzzük a rizst. Egy hőálló tálat vékonyan kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával és először egy sor rizst, majd egy réteg húst, aztán egy réteg zöldbabot rétegezünk bele. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak az alapanyagok. Aztán meglocsoljuk a kikevert tejföllel, a tetejét pedig meghintjük reszelt sajttal. 200 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt barnulni nem kezd a tetején, ez kb. 30-40 perc. Tálaláskor még meglocsolhatjuk extra adag tejföllel.
Még több rakottas recept:
Kiadós, szaftos rakott krumpli
Sonkás-sajtos rakott tészta
Hozzászólás zárolva.