Facebook hozzászólás

MEGELŐZÉS

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel, csöpögő orral és rossz közérzettel. Ha egész évben egészségesen és változatosan étkezünk, akkor a szervezetünk időben felkészül a változó időjárásra és az ilyenkor elszaporodó vírusokra és bacilusokra. A nyári bőséges zöldség- és gyümölcskínálat elmúlásával sem kell azonban aggódni, az ősz patikája is számtalan lehetőséget biztosít az egészséges táplálkozásra.

− Az egészséges és változatos táplálkozás évszaktól függetlenül hozzájárul egészségi állapotunk megőrzéséhez, illetve helyreállításához. Minél változatosabb a nyersanyag-ellátottságunk és ezáltal a táplálkozásunk, annál nagyobb eséllyel fedezzük a fő táplálékalkotók mellett a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és a kifejezetten betegségmegelőző hatású biológiailag aktív anyagokat – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

Gyümölcs- és zöldségkosár, Kép: Budai Egészségközpont
Kép: Budai Egészségközpont

Miért fontos az egészséges, változatos étrend követése egész évben?

A változatos, egészséges étrenddel, valamint a megfelelő folyadékbevitellel olyan alapbetegségek előfordulása is csökkenthető, mint például a székrekedés, és az ebből adódó egyéb betegségek kialakulása, mint az aranyér, a vastag- és végbél kiboltosulások, a végbélberepedések, a vastag-, illetve végbéldaganatok.

Hiányában különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki, amik legtöbbször a vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő mennyiségű beviteléből eredeztethetők.

Ha huzamosabb ideig kizárunk valamit a táplálkozásunkból, vagy túl egysíkúan táplálkozunk, akkor a hiánybetegségek mellett többek között emésztőszervrendszeri problémák is kialakulhatnak.

Gyógyteák a légúti fertőzésekre- a gyógyszer mellé!

Gyógytea, Kép: wikipedia
Gyógytea, Kép: wikipedia

A gyógynövényekből otthon is elkészíthető különféle izzasztó teák segítségünkre lehetnek a légúti fertőzésekkel együtt járó lázas állapot leküzdésében.

Hogyan lehet ősszel változatos a táplálkozás? 

Egészségünk megőrzése szempontjából nagyon hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz jó pár őszi nyersanyagunk, például az alma, szőlő, sütőtök, szőlő, szilva, kelbimbó, brokkoli, dió, gesztenye. Nasi helyett rágcsálhatunk répát, süthetünk sütőtököt. Ezeknek a nyersanyagoknak magas a karotintartamuk, ami az A-vitamin elővitaminja. Reggelre isteni vitaminbomba egy körtés, kivis, almás-narancsos smoothie, de a hozzávalókat ízlésünknek megfelelően bátran kombinálhatjuk. A téli táplálkozásunk változatosabbá tételéről pedig előre gondoskodhatunk például a különböző zöldséges lecsóvariációk télire, gyümölcslekvárok készítésével, gyümölcsök és zöldségek fagyasztásával, savanyításával.

Egészséges turmixok, Kép: Budai Egészségközpont
Kép: Budai Egészségközpont

Mikor lehet szükség plusz vitaminkészítmények fogyasztására?

Gyerekek esetében a közösségbe szoktatás időszakában, és a hűvösebb idő beköszöntével gyakoribbá válnak a felsőlégúti, illetve az emésztőszervrendszeri megbetegedések. Ezek megelőzésére célszerű az immunrendszert előre felkészíteni, megerősíteni. Gyerekeknek és felnőtteknek is hasznos, ha már az őszi időszak kezdetekor megemeljük a vitaminokban, és ásványi anyagokban gazdag zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, illetve a pre-, és probiotikumokat tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek, táplálékkiegészítők bevitelét.

Az őszi időszaktól kezdődően, ahogy csökken a napfényes órák száma, úgy az ajánlott D-vitamin ellátottságunkról érdemes megfelelő táplálékkiegészítőkkel gondoskodni.

Az omega-3 zsírsavak pótlása nem csupán az őszi időszakra, hanem a teljes évre érvényes, hisz a magyar lakosság körében nagyon alacsony az omega-3 zsírsavakat tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek rendszeres fogyasztása.

− A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás segít egészségünk fenntartásában. Egészségi állapotunk kiemelkedően fontos része ugyanis az emésztőrendszer megfelelő működése. A változatos étrenddel többek közt hozzájárulunk az emésztőrendszer hasznos baktériumflórájának diverzitásához is, ezzel pedig az ellenálló képességünket is tudjuk növelni, aminek az őszi, téli időszakban nagy hasznát vesszük a különböző betegségek megelőzése szempontjából. Ősszel viszonylag nagy a választási lehetőség a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében, így természetes forrásból igen sok vitamint kiválóan be lehet vinni – tette hozzá Wolher Veronika.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 157

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!