Szem-szájnak ingere
A színes, a tányéron rafináltan elrendezett étkek harmonikus látványa pozitívan befolyásolja az asztalhoz ülők lelkiállapotát, gerjeszti a kulináris élvezet iránti vágyat, felerősíti a jókedvet és az életörömöt.
Az egyes színek más és más módon hatnak az emberre. Vannak, amelyek felvidítanak, s vannak, amelyek búskomorrá, lehangolttá tesznek. Nincs ez másképp az étkezés esetében sem. S akkor nemcsak az esztétikusan megterített asztalról, a terítő, a szalvéta, a tányérok, poharak és evőeszközök stílusának összhangjáról, az alkalomhoz illő díszítésről – mint például gyertya, gyümölcs, virágcsokor – van szó, hanem magukról az ételekről, a megjelenésükről is. A színek az étkek esetében is erőteljesen hatnak érzékszerveinkre. Régóta köztudott, hogy a színes ételek – például a vörös húsokból készült sültek, a többféle zöldnövényből, színes gyümölcsből összeállított köretek és saláták vagy gyümölcsökkel gazdagon díszített sütemények, torták – serkentik a nyál és az emésztőnedvek kiválasztását, ami nagyban segíti, gyorsítja az emésztés folyamatát. A színtelen, furcsa küllemű ételtől már ránézésre is inkább elmegy, mintsem megjön az ember étvágya.
Vegyük például a sárgát,
ami a nap és az arany színe is, s már önmagában melegséget áraszt. Ezt a reményteli örömöt, felszabadult várakozást érhetjük el akkor is, ha a tányéron látunk valamilyen sárgát gyümölcs, zöldség, mártás vagy desszert formájában. Sárga, illetve halvány és narancsos árnyalatú ételeket hasonló színű gyümölcsökkel, zöldségekkel – például sárga vajbab, sütőtök, étkezési paprika, répa, birs, sárgabarack, sárgadinnye, citrom, narancs – felhasználásával „állíthatunk elő".
A zsenge sárgarépa például nemcsak gazdag levesek, vadas mártások kihagyhatatlan alkotóeleme, de sült húsok színes, vitamindús kísérője is, a mézédes sárgadinnyéből, sárgabarackból pedig különleges krémleveseket, gyümölcssalátákat, egzotikus ízű parfékat, hűsítő nyári italokat készíthetünk. De az üdítőitalként toplistán álló sárga citrom és a „narancsos" színnek nevet kölcsönző narancs levéből is kitűnő aromájú és persze látványos színű mártással lephetjük meg családunkat, ha hideg sülteket tálalunk nyáresti vacsorára, mint ahogyan valószínűleg a pikáns paprika-sárgadinnye vagy az újhagymás barackmártás is nemcsak ízében, hanem látványával is sikert arat a marha- és sertéssült vagy a piros-ropogós sült szárnyas oldalán.
Hozzászólás zárolva.