Facebook hozzászólás
161

Éledező gasztronemzet

Egyre többen érdeklődnek Magyarországon a gasztronómia iránt. Az üdvös változás nemcsak a gombamód szaporodó éttermekben érhető tetten, hanem a minőségi étkezés iránti vágy általános erősödésében is.

 

Ennek köszönhető a gasztroblogok elképesztő olvasottsága, illetve az igazán kiváló fűszerboltok, cukrászatok, pékségek renoméjának rohamos emelkedése is. Hobbiszakácsnak lenni divat, dicsekvésre érdemes, ha egy modern, dolgozó nő maga készítette étellel nyűgözi le vendégeit vagy családját. Ami pedig különösen fontos, egyre több férfi is vállalkozik erre. Sokasodnak a minőségi alapanyagokkal és különleges receptekkel kecsegtető főzőiskolák is, amelyek látogatása lassan társasági eseménnyé növi ki magát. A főzni tudók és a minőségi ételeket elváró és értékelő emberek növekvő számának köszönhetően folyamatos az érdeklődés az aktuálisan legjobb éttermek iránt is.

Nagy divatja van mostanában a különböző rangsoroknak és toplistáknak is. Az emberek valamiért különösen szeretik az oszlopokba rendezett felsorolásokat, szóljanak azok szinte bármiről. A két trend pedig – nem meglepő módon – kapcsolódik egymáshoz, ennek tudható be a különböző éttermi kalauzok, versenyek, rangsoroló kiadványok növekvő száma is. Mivel sajnos az élet rövidsége és a projekt költségessége egyaránt lehetetlenné teszi, hogy az ember minden éttermet kipróbálhasson, igen népszerűek az étteremrangsorok is, amelyek segítségével a jeles alkalomkor akár korábban ki nem próbált étterem esetében is szinte biztosra mehet a vendég, hiszen sok amatőr vagy néhány profi értékelése alapján már bizonyított. Évente készíti el a Magyar Vendéglátás Csillagai listáját a Vendég című gasztronómiai szaklap, amely a szakma megkérdezésével díjazza egy, kettő vagy három csillaggal a hazai éttermeket. A kávéházak.hu is versenyezteti saját szempontjai szerint a hazai kínálatot, a legismertebb toplistagyártó a témában talán mégis a Dining Guide. Az évente kihirdetett étteremrangsor mellett folyamatos tematikus toplistákat is kínál, legújabban pedig a fogyasztók legkedveltebb márkáit tömörítő Superbrands égisze alatt szakembereik a hazai gasztronómia legjeiből állítottak össze egy vaskos – és a tervek szerint évente frissített – folyóiratra valót. Ez nemcsak az éttermi fogások kedvelőinek, hanem az otthoni séfeknek is segítséget nyújt, hiszen rangsorolja nemcsak a legjobb éttermeket (a randevúhoz ideális típustól az üzleti ebédre tervezett egységig), hanem főzőiskolákat, sőt fűszer- és hentesboltokat is.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!