Cékla saláta – másképpen!
A céklát többnyire csak a magyarosan elkészített, ecetes-vizes saláta formájában ismerjük. Pedig a frissen vásárolt céklából azonnal is készíthetünk isteni salátát.
Rendkívül finom, nagyon egészséges és könnyen elkészíthető az alábbi recept.
Hozzávalók: ( 2 főre)
40 dkg főtt cékla
Vinaigrette szósz
Só, bors, fokhagyma, fél csokor apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
Mossuk meg a céklát alaposan, majd tegyük fel héjában főni (kb. 40 perc, hústűvel ellenőrizzük, hogy puha-e). Ha megfőtt eresszünk rá hideg vizet, hogy gyorsabban kihűljön. Majd hámozzuk meg és vágjuk fel kb. 2 cm-es kockákra. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, szórjuk meg a petrezselyemmel.
Készítsük el a vinaigrette szószt: 3 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál borecetet, 1 kávéskanál cukrot, egy csipet sót, és egy csapott mokkáskanál cayenne borsot keverjünk jól össze. Ezt öntsük a céklára és jól keverjük össze. 10-15 percre tegyük a hűtőbe, és már ehetjük is.
Ha dúsítani szeretnénk, önálló fogásnak tehetünk bele kockára vágott feta sajtot, vagy friss juhsajtot.
Tipp: természetesen, ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni, arányosan emeljük a hozzávalókat.
A héjában főzés Judit kolléganőm tippje. Így kevésbé folyik a cékla leve tisztításkor, s nem kell félni, hogy foltot hagy mindenen!
Hozzászólás zárolva.