Facebook hozzászólás
125

A túlsúly a betegségek melegágya

A nagy érdeklődésre való tekintettel immáron a X. alkalommal rendezi meg a  Magyar Elhízástudományi Társaság éves  Kongresszusát az Aesculap Akadémián, amely egyben a Társaság 50. tudományos rendezvénye is. A  kongresszus célja, hogy szorgalmazza e sokakat érintő témában az eddig felhalmozott tudás összegyűjtését, ugyanakkor konzultációs lehetőséget biztosítson az elhízással kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények, módszerek megismerésére és megvitatására.

Korunk népbetegsége az elhízás, amely egyike a XXI. század egészségügyi kihívásainak. A friss statisztikai adatok szerint Magyarországon a felnőttkori lakosság egyötödét érinti az elhízás, míg  a túlsúlyos állapot a nők mintegy 30, a férfiak 40%-nál fordul elő. Összességében az erősebbik nem kétharmada, a nők több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Különösen elgondolkodtató, hogy ma hazánkban minden ötödik gyermek plusz kilókkal küzd.

A túlsúly, az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után, amely számos betegség kialakulásában játszik jelentős szerepet. Ide sorolható a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, a szívinfarktus, a szélütés, a cukorbetegség és az egyes daganatos betegségek. Ennek következtében Magyarországon becslések szerint évi mintegy 52 ezer, vagyis napi 168 haláleset fordul elő, amely óránként 7 halálesetnek felel meg. Természetesen a halál körüli időpontban már senki nem gondol az elhízásra, hanem csak a halált közvetlenül előidéző betegséget látják kiváltó tényezőnek – hangsúlyozta Halmy László professzor a holnapi napon kezdődő két napos rendezvény szervezője, a Társaság elnöke.

A részvevők előadást hallhatnak arról, hogy az elhízott személyek táplálkozása nemcsak többletfogyasztást, hanem hiányos táplálékfelvételt is tartalmaz. A többletet a nagyobb mennyiségű állati zsír, valamint a szükségesnél nagyobb só és omega-6 zsírsav bevitele jelenti. Ugyanakkor a túlsúlyos emberek étrendje a szükségesnél kevesebb omega-3 zsírsavat, kalciumot és D-vitamint tartalmaz.

A tudományos rendezvényen külön blokkban foglalkoznak  a diétás kezelésék körül kialakult anomáliák megvitatásával. Az elmúlt esztendőkben számos fogyókúrás lehetőség látott napvilágot. Egyes vélemények szerint a szénhidrátok bevitelének megszorítása az üdvözítő megoldás.  A módszer rövidtávon valóban a legeredményesebb, de az évek múlva végzett összehasonlításban nem jelentkeznek jobb eredmények, mint a többi tápanyag megszorításával kialakított étrend alkalmazása esetén.

A módszer testsúlycsökkentés beindításához viszont előnyös lehet – fejtette ki a Társaság elnöke. Ugyanakkor nemzetközi vizsgálatok tükrében a fehérjében gazdag étrend szerepe erősödött meg. A nagyobb arányú fehérje bevitel mellett kevesebb zsiradék és szénhidrátfelvétel látszik legelőnyösebbnek a testsúlycsökkentésben. Ez hosszú távon is eredményesnek tűnik. Új megvilágításba került az elhízottak D-vitamin igénye is, mivel a D-vitamint a zsírsejtek csapdája magába zárja, ezért csökkentett bevitel mellett hiányállapot alakulhat ki. A D-vitamin védő szerepe a daganatkeletkezés, a szívbetegségek és az immungyengeség kialakulásában is  jelentős lehet – fejezte be gondolatait a professzor.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!