Jogi pályára készült, de még bőven a szabadságharc előtt kivándorolt: először brit földre, majd Amerikába. Kalandos útjain többször élt indiánok között, amiről könyvet is írt. Wisconsinban megalapította Haraszthy-falvát, épített vasutat, indított gőzhajókat, majd Kaliforniában kötött ki, és San Diegoban főserif lett. Közben felismerte a környék adottságait. Magyarországról és Európából több mint 300 szőlőfajtát hozott, és telepített. Az először virágzó üzlet, azonban csődbe ment, mert az európai fajták nem tudtak ellenállni az amerikai kártevőknek. Csődöt jelentett, majd Nicaraguába ment, ahol cukornád-ültetvényeket vásárolt, és rumkészítésbe vágott. Egy napon hajókázni ment saját birtokán, saját folyóján, amikor a vízbe esett, és saját krokodiljai felfalták. 57 éves volt.
Grófnak és ezredesnek adta ki magát, bár nem volt született arisztokrata. Kalandor volt, tán szélhámos is, de mindenképp megszállott, kiállhatatlan és zseniális. Minden esetre ma már őt tekintik a kaliforniai szőlőkultúra atyjának. Az ő mottója volt őrizni a tradíciókat, de ötvözni a korszerű ötletekkel. Ezt szem előtt tartva a tiszteletére kapta a Haraszthy nevet Etyek ismert pincészete.
A 2017-es Cauvignon Blanc például ezért nagyon kedvelt mind az éttermekben, mind a szupermarketekben. A bemutatón nekem az „S12”, a Sir Irsai 2 Sauvignon Blanc ízlett legjobban. Gyöngyözőbor, kellemes, üdítő, a 38 fokos kánikulában pedig egészen lenyűgöző.
A Virtuoso borcsalád tagjai tölgyfa-hordós érlelést kapnak, ettől lesznek testesebbek.
A 2017-es Vituoso Sauvignon Blanc isteni, de jellemzője, hogy amikor lefejtik a hordókból, még két évig palackokban hagyják, hogy teljesen összeérjenek az ízeik. Tejszínes, halas ételekhez bámulatosan jó választás, de pompás a nem túl érett sajtokhoz is. Inkább élénk piros, burgundi színű, mint vörös a 2017-es Ponot Noir. Etyeken ez az egyetlen kék fajta. Klasszikus eljárással készül, és az, ami: maga az elegancia.
A Fantástico borok csak kiemelkedő évjáratokban készülnek válogatott alapanyagokból. A 2015-ös Fantástico Malbec igazi kuriózum. Érződik rajta, hogy valóan kiváló alapanyagokból készült, a hordós érlelés pedig nemessé teszi. A malbec Franciaországból ered, és Argentínában, az Andok keleti lankáin, úgy 1200 méteren talált új hazára, és egyúttal világhírnévre is. Bora mély színű, intenzív az illata, és alkoholtartalma sem alacsony. Igazán ínyenceknek való!
És ez csak pár ajánlat a hétvégi piknikről, ami ezúttal is igazi családi kirándulásra ad lehetőséget. A csokinyalókától az áfonyalekváros burgonyafánkkal kísért szarvaspörköltön át nagymama almáspitéjéig minden megkóstolható! Füstölt húsokból, sajtokból és erdélyi különlegességekből sem lesz hiány! Kiránduljunk Etyekre a hétvégén!
Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált…, építik a történetet – egy remek, nagy tudású ifjúval!