Hogyan álljunk neki a házi sushi elkészítéséhez? Először is vásároljunk be, hiszen ma már a nagyobb áruházakban minden hozzávalót be lehet szerezni hozzá. Ha nem kapunk sushi rizst, semmi baj, a magyar, vagy akár a basmati rizs is ugyanúgy megteszi. Úgyis a többszöri átmosásban és a főzésében rejlik a ragacsos rizs titka.
Hozzávalók (4 főre):
50 dkg rizs
0,5 dl ecet (ha nincs rizsecetünk, teljesen jó az almaecet, vagy a sima ecet)
2 csomag algalap (egy csomagban 5 vagy 6 db van, attól függően, milyet kapunk)
zöldségek (kápia paprika, avokádó, uborka, stb.)
10 dkg füstölt lazac
10 dkg surimi
Elkészítés:
A rizst párszor mossuk át, a japánok szerint addig kell (hozzávetőleg hétszer), amíg áttetsző nem lesz a víz. A rizst ezután kétszeres mennyiségű vízbe tegyük fel főni. Az igazi sushi rizsnek a forrástól számítva 15 perc elég, másfajta rizsnél ez módosulhat. Szinte az összes vizet beszívja, ha mégsem, akkor öntsük le róla. Ezután löttyintsük rá az ecetet a rizsre, s keverjük jól el benne, majd hagyjuk szoba hőmérsékleten kihűlni. Közben vágjuk fel a zöldségeket, halat és surimit csíkokra, de tetszés szerint bármivel tölthetjük a rizst, tengeri herkentyűkkel, vékony tojásomlettel vagy megmaradt csirkedarabokkal. A variációk száma végtelen, csak a kreativitásunk szabhat határt.
A kihűlt rizst a norilapok háromnegyedén szépen simítsuk el. A nori egyfajta alga, amit régóta termesztenek Japán kikötőiben. Eredetileg a kikötői cölöpökről vakarták le, majd vékony lapokká formálva megszárították a napon, hasonlóan a rizspapírhoz. Bár Japánban előfordul, hogy nem pirítják meg, az Egyesült Államokban található norimárkák közül van, amelyiket 42 °C-nál magasabb hőmérsékleten szárítanak. Ma a kereskedelmi forgalomba kerülő norit termesztik, feldolgozzák, megpirítják, és kb. 18×20 cm-es lapokban csomagolva forgalmazzák. A magasabb minőségű nori vastag, sima, csillogó zöld, nem lyukacsos. Ha több hónapig tárolják, a színe sötétebb barnásvörösre változhat.
A tölteléket tegyük rá egy csíkban a rizsre, majd óvatosan tekerjük fel! Tévhit, hogy csak sushi tekerő bambuszlappal lehet megcsinálni ezt a mutatványt. Lehet, hogy nem lesz tökéletesen olyan, mint a japán sushi-mestereké, de meglepően szép tekercset bárki tud, akinek egy kis kézügyessége van. Ha az algalap vége nem tapadna rá a tekercsre, akkor kevés vízzel nedvesítsük be, akkor garantáltan odaragad. Ezek után nincs más dolgunk, mint a tekercseket másfél-két centiméteres darabokra vágni vizes késsel, majd szójaszószba mártva kiélvezni az ízeket. Ha vásároltunk pácolt gyömbért és wasabit is hozzá, természetesen még teljesebb az élvezet.
Jó átvágyat!
A japán konyha egészséges, friss és különleges. A talán már ismert szusi mellett pedig hatalmas lehetőségeket tartogat még! Itt van például az okonomiyaki, ami egy palacsintaféle – legalábbis ami a tésztáját illeti. De akár japán pizzának is tekinthetjük. Minden esetre nagyon finom!