Életforma.hu

GASZTRO

Mi is el tudjuk készíteni otthon!

Aki szereti a japán konyhát, és akár minden héten tudna sushit falatozni, érdemes kipróbálnia az otthoni elkészítést, hiszen egyáltalán nem nagy ördöngösség!

A sushikat nemcsak enni jó, de remek program, és jó móka elkészítésük is. Akár nagyobb gyerekekkel, akár barátokkal üljük körbe az asztalt, esetleg az első randevúk valamelyikén hívjuk el a párunkat, nagyszerű délelőtt vagy délután kerekedhet belőle. Hiszen sushi készítés közben meg lehet beszélni a világ folyását, kortyolgathatunk mellé bort vagy könnyű koktélt ,- mi mimózát ittunk -, s ráadásul mindenki csinál valamit az étel érdekében. Ha pedig elkészültek a mutatós kis sushik, bármiféle puccos terítés nélkül, akár egyből el is fogyaszthatjuk a közös produktumot, szóval szinte garantált a jó hangulat.

Kis kézügyességgel bárki képes rá Fotó: depositphotos.com

 

Hogyan álljunk neki a házi sushi elkészítéséhez? Először is vásároljunk be, hiszen ma már a nagyobb áruházakban minden hozzávalót be lehet szerezni hozzá. Ha nem kapunk sushi rizst, semmi baj, a magyar, vagy akár a basmati rizs is ugyanúgy megteszi. Úgyis a többszöri átmosásban és a főzésében rejlik a ragacsos rizs titka.

Hozzávalók (4 főre):

50 dkg rizs

0,5 dl ecet (ha nincs rizsecetünk, teljesen jó az almaecet, vagy a sima ecet)

2 csomag algalap (egy csomagban 5 vagy 6 db van, attól függően, milyet kapunk)

zöldségek (kápia paprika, avokádó, uborka, stb.)

10 dkg füstölt lazac

10 dkg surimi

Elkészítés:

Haladók algalap nélkül is próbálkozhatnak Fotó: google.com

A rizst párszor mossuk át, a japánok szerint addig kell (hozzávetőleg hétszer), amíg áttetsző nem lesz a víz. A rizst ezután kétszeres mennyiségű vízbe tegyük fel főni. Az igazi sushi rizsnek a forrástól számítva 15 perc elég, másfajta rizsnél ez módosulhat. Szinte az összes vizet beszívja, ha mégsem, akkor öntsük le róla. Ezután löttyintsük rá az ecetet a rizsre, s keverjük jól el benne, majd hagyjuk szoba hőmérsékleten kihűlni. Közben vágjuk fel a zöldségeket, halat és surimit csíkokra, de tetszés szerint bármivel tölthetjük a rizst, tengeri herkentyűkkel, vékony tojásomlettel vagy megmaradt csirkedarabokkal. A variációk száma végtelen, csak a kreativitásunk szabhat határt.

Házi sushi: nem tökéletes, de finom Fotó: saját

A kihűlt rizst a norilapok háromnegyedén szépen simítsuk el. A nori egyfajta alga, amit régóta termesztenek Japán kikötőiben. Eredetileg a kikötői cölöpökről vakarták le, majd vékony lapokká formálva megszárították a napon, hasonlóan a rizspapírhoz. Bár Japánban előfordul, hogy nem pirítják meg, az Egyesült Államokban található norimárkák közül van, amelyiket 42 °C-nál magasabb hőmérsékleten szárítanak. Ma a kereskedelmi forgalomba kerülő norit termesztik, feldolgozzák, megpirítják, és kb. 18×20 cm-es lapokban csomagolva forgalmazzák. A magasabb minőségű nori vastag, sima, csillogó zöld, nem lyukacsos. Ha több hónapig tárolják, a színe sötétebb barnásvörösre változhat.

A tölteléket tegyük rá egy csíkban a rizsre, majd óvatosan tekerjük fel! Tévhit, hogy csak sushi tekerő bambuszlappal lehet megcsinálni ezt a mutatványt. Lehet, hogy nem lesz tökéletesen olyan, mint a japán sushi-mestereké, de meglepően szép tekercset bárki tud, akinek egy kis kézügyessége van. Ha az algalap vége nem tapadna rá a tekercsre, akkor kevés vízzel nedvesítsük be, akkor garantáltan odaragad. Ezek után nincs más dolgunk, mint a tekercseket másfél-két centiméteres darabokra vágni vizes késsel, majd szójaszószba mártva kiélvezni az ízeket. Ha vásároltunk pácolt gyömbért és wasabit is hozzá, természetesen még teljesebb az élvezet.

Jó átvágyat!

 

 

Japán palacsinta, Kép: wikimedia

A japán konyha egészséges, friss és különleges. A talán már ismert szusi mellett pedig hatalmas lehetőségeket tartogat még! Itt van például az okonomiyaki, ami egy palacsintaféle – legalábbis ami a tésztáját illeti. De akár japán pizzának is tekinthetjük. Minden esetre nagyon finom!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.