Már csak pompás színe miatt is ott kell, hogy legyen a karácsonyi ünnepi asztalon egy palack egri bikavérnek. Tradíció, ízlés, választékosság, ez mind benne van egyetlen kortyában. De mit is kínáljunk hozzá a céges bulin, vagy az otthoni, meghitt családi vacsorán? Íme, két tökéletes tipp Egerből!
Sokan csak mindig valami nagyon nagyban gondolkodnak, pedig nem kell! Csak a kreativitásod vedd elő! Ehhez ad tanácsokat Szeredi Tamás, a Gál Szőlőbirtok & Pincészet séfje, aki nem mellesleg sommelier is.
Kezdjük a Chef meglepetésével:Ezen a csodálatos tálon találunk kakukkfüves sajtkrémet, körözöttet, mascarponés sonkakrémet baracklekvár csatnival. Már csak egy frissen sült kenyérfalatka kell hozzá. Tálalhatod mindenkinek külön-külön tányéron, amint ez itt látható, de külön-külön tálkákban is szervírozhatod a karácsonyi házibulin. Jól illik hozzá az Egri Csillagok 2015-ös Egri Bikavére, mert könnyű, és nagyon kellemes bor.
Fogas filé halászlé tükrön: A legtöbb hazai karácsonyi menüben szerepel a halászlé. Ki a tiszait, ki a bajait, ki a mezőföldit készíti – hogy csak hármat említsek a legismertebb hazaiak közül. Nos, Egerben, a (bor)házasítás hazájában ötvözték a tiszait a bajaival. Vagyis ez egy úgynevezett fúziós halászlé. Az alap a szegedi halászlé, amit viszont a helyi fogas és egy kis zellerpüré koronáz meg. Ami viszont a legjobban tetszett nekem: a bajait úgy idézték meg, hogy a tetejét gyufatészta helyett ropogós zellercsipsszel díszítette a shef. Elképesztően finom, és még egészségesebb is. Istenein megy hozzá a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok 2016 Egri Bikavére, a Gál Pincészet 2017-es Titi Egri Bikavér Superiorja vagy az Ostrorosbor Pincészet 2016-os Soltész Egri Bikavér Superiorja. Ez utóbbinak nemcsak zamata fog majd meg, hanem új, festmények ihlette címkéi is, melyek a nemzetközi piacon is nagy sikert arattak.
Kép: Orosz Dalma
A legismertebb magyar házasított bor az egri bikavér , így karácsonykor is sokak asztalára kerül belőle egy-egy palack. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt remekül párosítható az ünnepi fogásokkal, legyenek azok tradicionális vagy modern receptek, de a top tételeket önmagukban a legnagyobb élmény kóstolni. Ebből adunk most kóstolót!
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.