Életforma.hu


5 szuper őszi zöldség és gyümölcs, melyek nagyszerűen komponálhatók a pulykára

5 szuper őszi zöldség és gyümölcs, melyek nagyszerűen komponálhatók a pulykára 

Megérkezett a hűvösebb ősz is, ilyenkor egyre jobban kívánjuk a tartalmas, főtt ételeket, mégsem szeretnénk tönkre tenni tavaszi-nyári diétánk eredményét! A dietetikusok által ajánlott zsírszegény és fehérjében gazdag pulykahús jól kombinálható a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel – Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint. Gondosan olvasd el, és rájössz, hogy ma már nemcsak a szupermarketekben, hanem a piacon vagy a sarki zöldségesnél is rátalálsz az egészséges kellékekre!   
Darált húsos sulibatyu - leveles tésztából

Darált húsos sulibatyu - leveles tésztából 

Szeretjük a leveles tésztát, sokféle módon felhasználhatjuk, tetszés szerint tölthetjük és nagyon gyorsan elkészíthető. Most éppen darált pulykahúst kapott társként, különleges ízesítéssel. Vacsorára, de másnapra is jó nem hagyományos tízóraira, uzsonnára.
Pulykamelles-cukkinis-lilahagymás masnitészta

Pulykamelles-cukkinis-lilahagymás masnitészta 

Cukkini nélkül el sem képzelhetjük a heti menüt. Rögtön egy különleges tésztás varázslattal kápráztatunk kezdésnek. Nemcsak ízben, de látványban is különleges és megkapó. Hazafelé vegyél egy kis pulykamellet!
Pofonegyszerű pulykasonkás-sajtos muffin

Pofonegyszerű pulykasonkás-sajtos muffin 

Találtunk a hűtőben egy kis sonkát, sajtot, de nem a hagyományos szendvicset, hanem egy egyszerű, de nagyszerű muffint dobtunk össze  belőle. Igazi meglepetés ez másnap reggelre, vagy akár az uzsonnás dobozokba.
Pillangószendvics - sulis napokra

Pillangószendvics - sulis napokra 

Még a legegyszerűbb szendvics is lehet étvágygerjesztő, ha elég kreatívan tálaljuk. Ügyes anyukák gyerekei így biztosan nem mennek el reggeli nélkül a suliba. De az se mindegy, milyen állatka mosolyog az uzsisdobozban...
Ananászos pulykamell mazsolás rizzsel

Ananászos pulykamell mazsolás rizzsel 

Sokan szeretik a hús-gyümölcs párosítást, mi magunk is közéjük tartozunk. Pulykával, csirkével készíthetjük az alábbi receptet, ki melyiket szereti jobban. A mazsolás rizs köret is emel még az élvezeti értéken.
Harsányi Levente tudja, mitől döglik a grillezett pulyka

Harsányi Levente tudja, mitől döglik a grillezett pulyka 

A grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság a nyáresteken, amikor a főzés végre kiléphet a konyhából. Nem csoda, hiszen a finom falatok mellett sokszor nagy társaság és kellemes életérzés is kapcsolódik hozzá. A pulykahús az idei sláger a grillezéskor. Azt azonban kevesen tudják, miként kell elkészíteni, hogy mennyei legyen a végeredmény. Harsányi Levente tévés-rádiós műsorvezető saját bevallása szerint vérprofi a grillrács mellett.  
Húsos, borsós rakott tészta

Húsos, borsós rakott tészta 

A rakott tészta azért jó találmány, mert szinte bármit képes befogadni, amit a hűtőben találunk, legyen az hús, zöldség, sajt, tojás. Max ebben a tésztában pulykahúst és borsót használt.
5 dolog, amit nem tudtál a pulykáról

5 dolog, amit nem tudtál a pulykáról 

A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a pulykahús, mégis az utóbbi időben méltatlanul háttérbe szorult. Pedig rengeteg jó tulajdonsága van ennek az alapanyagnak, kezdve azzal, hogy zsírszegény és fehérjében gazdag. Összegyűjtöttük, miért érdemes ezt a szárnyast választani sütéshez, főzéshez.
Pulykagolyók currys karfiollal

Pulykagolyók currys karfiollal 

Az egészséges pulykahúsból egész bátran készítsünk húsgolyókat, mert bár fasírtnak talán kissé száraz - bár ezen is lehet segíteni -, de egy jó kis mártással nagyon kerek ételt hozhatunk össze belőle.

Diétás rakott karfiol 

Egyetlen titka van ennek az ételnek, a darált húsból készült pörköltet kifejezetten fűszeresre, ízesre kell készíteni, így tudjuk ellensúlyozni a karfiol és a joghurt semleges ízeit. 

A legegészségesebb fasírt, amit valaha ettél 

A fasírttal nemigen lehet mellélőni, gyakorlatilag egyetlen elrontási módja van, ha nem fűszerezzük meg eléggé, és ízetlen lesz a fasírtunk. Itt egy maximálisan egészséges változat pulykahúsból, szinte zsiradék nélkül.

Mandulás pulykaragu 

A kicsit unalmas pulykamellet is lehet izgalmassá tenni, csak kell hozzá találni egy olyan társat, ami kiemeli a szürkeségből a pulykát. Jelen esetben ez a társ a mandula.

Töltött hagyma 

Őseink nagyon sok hagymát ettek, nem véletlenül. Ők még ismerték jótékony élettani hatásait. Azokban az országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis, és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk.

Pulykasült Czakó Marianntól 

Pulyka felső combból készítem - írja Mariann -, mert ez a része kicsit szaftosabb, és ha jól van megsütve, akkor csak úgy omlik-bomlik a hús a csontról. Különösebb fűszerezést nem igényel,  csak só-bors-majorannát szoktam, és amit köré pakolok, fokhagyma, hagyma,és valamilyen savanykás alma vagy birsalma is lehet vegyesen.

Pulykakoszorú, az ünnep fénypontja 

Felfedezése és kipróbálása óta minden ünnep number one-ja ez a pulykamellből készült étel. Mindegy, hogy karácsony, születésnap vagy házassági évforduló, ez az étel mindig asztalra kerül nálunk, és soha senki nem unja. Variálható aszalt barackkal, karácsony közeledtével akár aszalt áfonya is kerülhet bele, kipróbálhatjátok pulyka helyett csirkével is, de a sok bacont ne hagyjátok el róla!

Pulyka korma 

Nem, nem pulyka koma, az valami egészen más! Ez egy indiai ételféleség, jellegzetes fűszerei vannak, és elengedhetetlen alkotóeleme a joghurt vagy kókusztej. Az ételkészítés alapja a hús magas hőmérsékleten való megpirítása, majd lassú tűzön, hosszú időn át tartó főzése. Érdemes kipróbálni, remekül színesítheti konyhai repertoárunkat.

Zöld curry pulykából 

Ahhoz, hogy étkezésünk változatos legyen, időről időre érdemes új ízeket kipróbálni. Ne idegenkedjünk a távol-keleti konyha ételeinek kipróbálásától, hiszen ahogy mondani szokás, a változatosság gyönyörködtet, ráadásul simán előfordulhat, hogy annyira megszereted ezt az ízvilágot, hogy egyre többször szeretnéd élvezni, és még akár szakértőjévé is válhatsz a keleti konyhának. 

Zsófi Eszterházy pulykatokánya 

Zsófi új utakat, új feladatokat keresett magának, de a barátokat, vagyis minket megtartott. Így ugyan már nem szerkesztőségünk tagja, de főzni ugyanúgy imád, mint eddig, és veszi a fáradtságot, és el is küldi a receptet, mint eddig. Ebből is tudjuk, hogy jól van! Remélem, Zsófi napra tálalta fel otthon!     

Diétás hálaadási pulyka 

Azoknak szól mai receptünk, akik kedveli az amerikai szokásokat, vagy csak egyszerűen szeretik a pulykát. Íme egy remek recept Hálaadásra! Amerikai szokás szerint ilyenkor, vagyis november 26-án csakis sült pulyka kerülhet a családi vacsorán az asztalra. Teremy Alex testsúlycsökkentő tanácsadó olyan recepttel lepett meg bennünket, amit elkészítve akkor is meg tudsz enni, ha diétázol!

Almás pulykafasírt - tojás nélkül 

Diétázók, fogyókúrázók kedvence lesz ez a különleges almás fasírt. Az összetevők némi változtatásával, gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Márti nyári pulykája 

Nyáron bódultan sétálok a piacon, annyira élvezem a friss zöldségek illatát! Egyszerűen mindent szeretnék megenni, így született ez a recept is!

Hagymás-gombás pulykafalatok tejszínnel és sajttal 

Ezzel az ínyenc fogással minden vendéget lenyűgözhetünk, de annyira egyszerű és gyors, hogy ideális a rohanós hétköznapokra is. Próbáld ki, a végeredmény önmagáért beszél!

Gesztenyével töltött pulykacomb fügés-narancsos körettel 

Lassan ideje átgondolni, milyen ételeket is szeretnénk az ünnepi asztalra tenni. Ez a recept csak annyiban hagyományos, hogy pulykából készült. Minden más viszont egészen újszerű!

Tárkonyos - citromos pulykaragu leves 

Bár a hagyományos húsleves sok család kedvence, néha a klasszikusok helyett is lehet újítani. Ez a tartalmas leves épp annyira különleges, hogy ünnepi legyen, de épp olyan ismerős, hogy mindenki szeresse.

Mi az a Hálaadás? 

Az Amerikai Egyesült Államokban a Hálaadás Napja (Thanksgiving Day) a Karácsony mellett az egyik legnagyobb családi ünnep, amelynek ünnepi főfogása a pulykasült 1621 óta. A világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzete az USA és a Hálaadás a pulykafogyasztás szempontjából is kiemelkedő jelentőségű: az észak-amerikai ország éves pulykafogyasztásának 1/3-a ehhez a naphoz kapcsolódik. Habár hazánkban tradicionálisan nem kapcsolódik ünnephez a pulykahús fogyasztása, a magyarok szeretik a pulykát: Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykahús fogyasztó nemzete, évente kb. 5,5 kg pulykahúst eszünk.

Ricottával és parajjal töltött pulykatekercs 

Ma van a Hálaadás Napja az Amerikai Egyesült Államokban. Ez az ünnep ott a Karácsony mellett az egyik legnagyobb családi ünnep, amelynek ünnepi főfogása a pulykasült 1621 óta. A recept viszont egy hazai ünnepi menünek is méltó indítása.

Mandulás töltött bébipulyka 

Ízletessége mellett a pulykahús előnye a könnyebb emészthetőség, a kevesebb zsírtartalom és a gyorsabb elkészítés. A szárnyashúsok alapvetően hamarabb sülnek-főnek meg, és teljes értékű fehérjetáplálékot nyújtanak. Íme egy tökéletes recept, melyet bármikor elkészíthetünk családunknak.

Tejfölös pikáns pulykamell 

Gyorsan elkészíthető és pikáns, finom ebéd vagy vacsora – tejfölös pikáns pulykamell – az ajánlatunk. Csirkemellből is elkészíthető, ha azt jobban kedveli!

Currys pulykamell rizzsel 

A pulykahús igen kedvelt lett hazánkban. Számtalan módon készíthetjük el. Igaz a pulykamell a legdrágább része, de a legfinomabb is, ugyanúgy mint más szárnyasnál.

Különlegesen fűszerzett Joghurtos pulykamell 

Hozzávalók 4-6 személyre:1kg filézett pulykamell, 50 dkg salátauborka, 20 dkg póréhagyma, 1-1 sárga és piros színű paprika, 2,5 dl joghurt,1,2 dl forró húsleves (leveskockából, 5 evőkanál napraforgóolaj, 1 csokor turbolya vagy petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, fél teáskanál só, 2 késhegynyi frissen őrölt fekete bors.

Göngyölt pulyka füstölt sajtos rakott karalábéval 

Mutatós és ízletes ételt küldött versenyünkre Ágnes. A karalábé itt köretként szerepel, izgalmas hústekercseket kísér. Remek szombati vagy vasárnapi ebéd lehet belőle.

Római varázslat pulykára 

Gyors vacsora olyan napokra, amelyikről már előre tudjuk, hogy nehéz lesz: pulykamellszeletek római köményes pácban. Előző nap bepácoljuk a hússzeleteket, hazaérve már csak ki kell sütni, és ehetünk is. Tálalhatjuk krumplipürével és paradicsomszeletekkel, vagy csak valamilyen salátával. Az őrölt római köménytől az önmagában kicsit ízetlen pulykamell elvarázsolódik.

Gratin mártásos töltött pulykamell 

Ha vendégeket várunk, általában azon törjük a fejünket, hogy olyan ebédet készítsünk, amit jól elő lehet készíteni, s aztán csak berakni a sütőbe. Íme egy recept. 

Aszalt szilvával töltött baconos pulyka 

Az édes szilva és a sós hús, valamint a szalonna - különleges ízhatást eredményez. Érdemes kipróbálni ezt a receptet, nem fog csalódást okozni az ünnepekre sem!

Sajtos, tejszínes, baconos rakott pulyka 

Ünnepi ebédre, de hétvégére is kitünő választás a sajtos, tejszínes baconos rakott pulyka.Hideg sültként, majonézes salátával is isteni finom! A tálalás előtt várjunk egy kicsit, amíg kihűl, úgy könnyebben szeletelhető.

Csirkéből, pulykából készült ételek- sztárszakács receptek 

Sokunk kedvence az omlós csirke, vagy a ropogós pulyka. Köztudott, hogy a csirkéből, vagy pulykából készült ételek jóval egészségesebbek, mint a vörös húsúak. A szárnyasokat friss zöldségekkel társítva könnyű nyári ételeket ehetünk, amelyek elég energiát, és vitamint biztosítanak a hétköznapokban is. 

Sonkával, sajttal töltött pulykamell - Kati módra 

Éttermek obligát fogása a Cordon Bleu, sajttal, sonkával töltött pulykamell, kirántva. Az én receptem egész más, de könnyen emészthető, tápláló, laktató.

Zöldséges, rizses pulykamell- Anyu receptje 

Anyám csirkéből készíti, de "ludas kásának" nevezi. Valóban készíthetjük más szárnyashúsból is, például filézett pulykacombból, csirke mellből, de akár filézett libacombból is. A lényeg a szárnyashús és a sok-sok friss zöldség. Íme egy újabb gyorsan elkészülő fogás!

Főtt füstölt pulykacomb különlegesen elkészítve 

Miért ajánljuk? Mert nemsokára itt a húsvét, és mert ez a recept, bár a hagyományos sonka és tojás szerepel benne, picit eltér a megszokottól. A hús kiváló fehérjeforrás, és vitaminokat is tartalmaz, ám bármilyen füstölt húsról azt állítani, hogy egészséges, merész - és persze hamis - kijelentés lenne, hiszen a tartósításához használt tekintélyes mennyiségű só mellett a füstöléses eljárásról sem lehet ezt állítani.

Bősárkányi pulykamell rántva 

Gyakorlatilag ez egy karfiollal töltött pulykamell kirántva, különlegesen fűszerezve. Rendkívül harmónikus így az íze. Laktató, ám mégis könnyű. Köretnek krumplipürét ajánlunk.