Facebook hozzászólás
8 997

Gyors és laktató

Ganca, dödölle, cinke, gánica

Velem gyakran előfordul, hogy a távoktatás és a home office tengelyen már csak dél felé, az első hangos korranó hang a gyomrom felől ébreszt rá, fogalmam sincs, mi lesz az ebéd! Közben a kamasz gyerekem már a konyhában sündörög, gyanús neki, hogy nem érez illatokat. Ilyenkor jól jön nagymamám receptje, amivel hamar finom egytálételt varázsolok az asztalra.

Ganca, azt mondod, sose hallottál erről az ételről? Pedig dehogynem, csak lehet, hogy más néven ismered. Ami Zalában a dödölle,  Szabolcsban a cinke, Somogyban a gánica, az Palócföldön a ganca.

Ganca
Fotó: ORSZÁGKÉP

 

A régi időben a szegények eledelének hívták mert csak krumpli, hagyma és zsiradék kellett hozzá. A ganca egyik titka, hogy csak öreg krumpliból lehet csinálni. Az újkrumpli erre alkalmatlan, ugyanis még kevés benne a keményítő.

Hozzávalók:

1 kg krumpli

15 dkg liszt

2 fej vöröshagyma

2 gerezd foghagyma

10 dkg sertés-, kacsa, vagy libazsír

só, bors

Az elkészítés legalább annyira egyszerű, mint az alapanyagok listája. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és annyi sós vízben tesszük fel főni, ami éppen csak ellepi. Ha megpuhult, még forrón, a levében törjük össze, majd apránként, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a lisztet. Főzelékszerű massza lesz belőle, ami hamar odakap, ne hagyjuk magára! A hagymát, foghagymát megpirítjuk a zsiradékon, ebbe szaggatunk a masszából zsíros evőkanállal galuskákat , mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk.

Ez az alap. Tejfölt, sült szalonnakockát tehetünk a tetejére, ha egytálételként tálaljuk. De köretnek is készíthetjük kacsamell mellé, kevés túróval, bébispenóttal felturbózva.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!