Facebook hozzászólás
1 226

Isteni tökfőzelék Márti mediterrán fasírtjával

Hagyományos ebédnek tűnik, de nem az! Viszont nagyon finom! A trükk – szerintem – a fasírtban rejlik! „Óvatosságból” belecsempésztem még egy kis bazsalikomot és petrezselyemzöldjét! Na, ettől aztán mennyeien friss, üde lesz! Most még a kertben, a cserépben ott vannak a friss levelek! Csak letépkeded, összevágod, és zsupsz, bele a húsba, meg a prézlibe!

Gyerekkoromban nem szerettem a tököt. Mert Apukám sem szerette. Azt mondta, a „K” betűs ennivalóktól eltiltotta az orvos… Gondoltam, ha neki nem jó, az nekem se lesz az. Amúgy mindent megettem. Akkor is. Ma már a tököt is! Sőt imádom!!!!

A tökfőzeléket – szerintem – hagyományosan készítem, de azért csak „nézz a körmömre”! Tudom, utálsz tököt gyalulni, én is! Jobb készen a piacon lereszelve megvenni, de amit Te csinálsz, az biztosan frissebb! Kapd elő azt a robotgépet, és egyszerűen gyaluld le rajta!

Hozzávalók 4 éhes szájhoz:

Kép: wikimedia
  • 1 kg gyalult tök
  • 2 ek pecsenyezsír (vagy valamilyen zsiradék, amit szeretsz)
  • 5 cm póréhagyma2 dl natúr joghurt
  • 1 ek liszt
  • 1 cs kapor
  • 1 kk ecet
  • só, bors

Elkészítés:

A felolvasztott pecsenyezsíron picit megpirítod az apróra vágott hagymát. Rádobsz egy kis pirospaprikát, majd hozzárakod a tököt. Jön hozzá a tök, a kis só, és tedd rá a fedőt! Saját levében megpárolódik. Néha keverd meg, és öntsd rá az ecetet is. (Az ecet azért jó, mert nem málik szét a tök, hanem roppanósan friss, szálas marad! A joghurtot elkevered a liszttel, hozzáadod a tökhöz. A kaprot apróra vágod, és a végén hozzáadod. Azért a végén, hogy a kapor intenzív, zöld illata ne veszítsen – ahogy mondani szokták – az élvezeti értékéből!

Most jön a mediterrán fasírtom!

Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1/2 kg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • 2 száraz (élesztős) zsemle
  • 1 ek apróra vágott póréhagyma
  • 1 marék apróra vágott bazsalikom
  • 1 cs apróra vágott petrezselyem
  • prézli
  • só, bors

Elkészítés:

A zsemléket kis tejbe beáztatod, belemorzsolod a darált húsba. Rádobod a pirított hagymát, a felvert tojásokat, a sót, a borsot, a zöldfűszerek több, mint felét. Dolgozd jól össze! A maradék bazsalikomot és petrezselymet keverd össze a jó maroknyi prézlivel! Vizezd be a kezed, és készíts jó nagy, diónyi gömböket, amiket aztán forgasd bele a zöldfűszeres, prézlis egyvelegbe. Sokkal jobban szeretem kicsi fasírtokat, mert egy harapásra bekaphatják még a gyerekek is, és gyorsabban is átsül, így a zöldek sem veszítenek annyit vitamintartamukból! Forró olajban kisütöd, papírtörölközővel kibélelt tálba szeded, és más jöhet is a tálalás!

Jó étvágyat!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!