Thai csirkeleves Évától
Stabil helye van a konyhámban ennek a fantasztikusan harmonikus ízű, könnyen elkészíthető levesnek. Igaz, néha el kell menni főzés előtt az Ázsia boltba bevásárolni hozzá, de hát ezt azért annyira nem szoktam bánni. Ma már egyre több helyen juthatunk viszonylag könnyen hozzá az egzotikusnak számító hozzávalókhoz is.
Hozzávalók:
1 nagy csirkemell filé, kb. 50 dkg
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál piros currypaszta
2 nagy doboz kókusztej
3 dl csirke alaplé
2 szál thai citromfű
3 kaffir lime levél
1 teáskanál kurkuma
1 darab galanga gyökér
só
bors
1 teáskanál őrölt koriander
1 dl tejszín
1 szál sárgarépa
20-25 dkg apró szemű gomba
néhány brokkolirózsa
egy marék rizstészta
Elkészítés:
A húst falatnyi darabokra vágtam, és az olajon megpirítottam. Amikor már színt kapott, beledobtam az összenyomott fokhagyma gerezdet is. A következő a currypaszta, amivel óvatosan bánjunk, mert nagyon karakteres, csípős íze van, inkább később adjunk még hozzá, minthogy eltúlozzuk a mennyiségét. A currypasztával is pirítottam még a húst, mellédobtam a gombát és a répát felszeletelve, majd hozzáadtam a két doboznyi kókusztejet, a csirke alaplevet, megsóztam, borsoztam, beletettem a kurkumát és a koriandert, a nagyobb darabokra vágott galangát, végül a citrom(fenyér)füvet is. Ezeket előtte a húsvágó deszkán a klopfolóval megveregettem, hogy a szétzúzott rostok könnyebben adják ki fantasztikus ízüket. Ezt az ízélményt fokoztam még néhány kaffír lime levéllel. Amíg a leves főtt, egy hőálló edényben leforráztam a rizstésztát, lefedtem, hagytam megpuhulni. Kb. 15 perc múlva leszűrtem, félretettem, ez lett a leves betétje. Mielőtt a leves teljesen elkészül, beledobtam az apró virágokra szedett brokkolit, hogy ne főjön péppé, hanem maradjon egy kis tartása. Mielőtt lezárnánk a leves alatt a tüzet, végezzünk egy utolsó kóstolást, kerekítsük az ízeket szánk íze szerint. Én ha sótlannak találom a levest, egy evőkanál halszósszal szoktam korrigálni rajta. Néhány csepp lime lével is alakíthatunk az ízvilágon.
Tálaláshoz nagyon szeretem az újhagymát használni, vékony karikákra vágva, valamint elengedhetetlen kellék a frissen aprított koriander is.
Hozzászólás zárolva.