Dió cikkek

Zabpelyhes, áfonyás keksz
Kell néha egy kis kényeztetés az embernek, ehhez kétség sem fér. Különösen ilyen ronda időben, amikor hideg szél nyargalászik az utcákon, már kora délután sötét van, és úgy nagyjából pont semmihez sincs kedve az embernek. Kivéve... kivéve néhány kekszet.

Anyukám mese almása
Gyerekkoromban sokszor ez volt a telitalálat! Imádtuk a húgommal! Sőt, még Apa is nagyon kedvelte! Alma télen mindig volt! Hát még egy kis dióval meghintve, na ez tényleg maga a mese! Nagyon egyszerű, és mégis elég ahhoz, hogy elkápráztassa a családot, a vendégeket! Igazi karácsonyi süti is lehet belőle!

Egyben sült töltött karaj
Töltött karaj variáció számtalan van, ezt a sonkával, sajttal töltöttet kipróbálásra ajánlom, a sajt egyszerűen eltűnik belőle, de nem megy messzire, hanem beszívódik a húsba. Egyszerűen isteni!

Pikáns gyümölcssaláta, amit imádni fogsz
A gyümölcssaláta jó dolog, felhasználható benne minden otthon fellelhető gyümölcs, akár konzerv is, és olyan gyümölcsöket tehetünk bele, amiket szeretünk. Édes ízével remek desszert, de próbáld ki pikánsan, egy kevés rokfort sajttal is!

Kuszkusz fahéjjal és almával
A kuszkuszt sokan gondolják apróra zúzott búzának, ezzel szemben a kuszkusz valójában tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. Észak-Afrikából ered, de a világ minden táján ismerik.

Csokiszalámi
Mindenki szereti – az is, aki nem vallja be -, úgyhogy ezzel a csokoládé szalámi recepttel nem tudunk mellélőni. Sokáig eltartható, lehet belőle vékony szeleteket vágni – már akit ez érdekel… -, és sokféleképpen ízesíthető.

Londoni szelet
Arról elképzelésem sincs, honnan kapta a nevét ez a sütemény, azt viszont tudom, hogy nagyjából azóta ismerem, mióta két lábon járok, nagyanyám zseniálisan készítette. Tipikus példa ez a süti arra, hogy egyszerű alapanyagokból, különösebb hókuszpókusz nélkül is lehet isteni finomat készíteni.

Sacher torta, a klasszikus csoda
Sokáig nem voltam nagy rajongója a Sacher tortának, sőt, mit kerteljek, egyszerűen nem szerettem. Soha nem jutott volna eszembe cukrászdában Sachert rendelni, de Bécsben járva sem kapott el soha a kísértés, hogy a híres bécsi Sacherből hozzak haza kóstolót. Aztán egy alkalommal a barátnőmnél kóstoltam egyet, amit ő készített - pedig nem dicsekedhet nagy szakács tudománnyal -, és meg voltam győzve. Azóta csak ezt a leírást követem, ha valami finom, klasszikus ízre vágyunk.

Kecskesajtos szőlő - vadító páros
Pompás előétel, de ha nem sajnáljuk az időt az elkészítésére, esti filmnézéskor is jó szolgálatot tesz így ősz táján. Keressünk minél nagyobb szemű szőlőt, hogy ne legyen annyira pepecs meló a kenegetés... Pontos mennyiségeket nem adunk meg, ha idő előtt elfogyna a sajtkrém, kapkodjuk be pucéran a szőlőket. Diót is annyit használjunk, amennyit szeretünk, talán van, aki annyira nem rajong érte. Próbáljuk még ki mandulával is!

Fehér csokis piff-puff muffin - Juci módra
A gyors és nagyon kedvelt sütik egyike a muffin, amit már számos változatban ismerünk. Hozzávalóit szabadon variálhatjuk, ahogy ebben a fehér csokis változatban is tette Juci lányom. Diétás és laktózmentes egyben.
Diós gesztenyerolád sütés nélkül - jobb, mint a püré
Minden készen kapható hozzá, nem kell vele vesződni, mégis más, mint a hagyományosan tálalt gesztenyepüré. A legnagyobb előnye, hogy gyorsan, sütés nélkül készül, és szinte ugyanannyi idő alatt el is fogy. Szeretni fogjátok!
Citrommal és dióval tettük el a szilvát - isteni lett!
Hull a szilva a fáról, de most nem lekvárt vagy pálinkát, de nem is egy szokványos honi befőttet készítünk belőle, hanem egy egészen különleges édességet. Szerbiában vendégváró csemege, de itthon akár a sült húsok mellé is el tudjuk képzeni. Pikáns recept következik!
A minőség a lényeg, nem a mennyiség!
Ahogy a szexben, úgy a táplálkozásban is a minőségre kell törekednünk, bár ez utóbbit sokan elfelejtik. Miért olyan fontosak a rostok, zöldségek-gyümölcsök és a fehérjék a táplálkozásban? Miből, mennyit kell ennünk? A cikkből kiderül.
Almás zellerkrém - a férfias vitaminbomba
Minden összetevője egészséges: az alma, a dió, a citrom és a zeller is. Ez utóbbi potencianövelő hatása miatt a férfiak kedvenc uzsonnakrémje is lehet. Igazán különleges társ natúr húsok mellé is.
Málnakrémes habos kakaós-diós kevert
Bár a kakaós kevertet önmagában is szeretjük, de ezzel a fantasztikus málnakrémmel, tortaformába öntve igazi ünnepi desszert lehet. No és igazi hab is van a tortán, fehér csoki reszelékkel.
Dióval töltött ponty
A tavaszi horgász szezon csak úgy ontja a finom és egészséges halállományt. A rántott ponty helyett azonban most valami nagyon egyszerűt, de mégis különlegeset ajánlunk. Dióval párosítottuk, és töltöttük meg a halunkat. Isteni lett!
Farkas barátom férfias salátája
Farkas barátom nem a konyhaművészetéről híres, de nagyszerűen tud segíteni a konyhában, ha akar. Ezt a salátát például ő találta ki, rakta össze, és meg kell mondanom, önálló fogásnak is egészen remek - mondjuk egy pirítóssal. Nekünk szarvassülthöz kínálta! (A sült már nem az ő keze munkáját dicsérte, de erről majd később!)
Diós, mazsolás töltött alma - farsang farkára
Az almás finomságok mindig népszerűek, főleg ha egy farsangi buliról, vagy gyerekzsúrról van szó. Ez a diós, mazsolás desszert még a legegyszerűbb vasárnapi ebédet is felejthetetlenné teszi. De akár a farsangot is elbúcsúztathatjuk vele...
Diós golyók csokitöltelékkel - az édes élethez
A karácsonyi vendégjárás során valószínűleg felettünk minden édességet, így hát készülhetünk újabbakkal a szilveszteri bulira. Ennek a csoki töltelékes finomságnak az az előnye, hogy jókorán el lehet készíteni, és sokáig puha marad. Ráadásul nagyon jól néz ki.
Gundel palacsinta Mártinál
A férjem családját baráti és üzleti szálak fűzték egykor a Gundel-családhoz, és az étteremhez. Nem volt kérdés: elsők között tanultam meg anyósomtól az isteni fogást. Már a kiindulás is jó: van olyan, aki nem szereti palacsinta valamelyik válfaját, ... a kakaót, ... a csokit..., a rumot?...
Diós pite - egy egyszerű vasárnapi süti
A pitében az a jó, hogy sokféle változat készíthető belőle. A tészta ugyanaz, csak a tölteléket variáljuk. Ez most egy nagyon finom diós változat, amit a szomszédasszony, Era konyhájából lestem el. Nekem is sikerült!
Csokis-diós őrület
Ez egy varázslatosan finom süti, nem olcsó, és még ráadásul hízlaló is. Ellenállni viszont nem lehet! Ez a recept is keresztlányom legújabb alkotása. Keresztapjának készítette szülinapi ajándékként. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: teljes volt a siker! Ezt a receptet is tedd el karácsonyra!
Fűszeres kalácskák
Ezt a remek receptet a keresztlányomtól kaptam. Bár még kezdőnek számít a házasszonyok sorában, nem riad meg semmitől! Bátran nekivág a legkomplikáltabbnak tűnő sütiknek is! Ez is egy ilyen "sokszereplős" példány.
Kéksajtos zellerleves
A szárzeller méltatlanul mellőzött alapanyag sok hazai konyhában. Pedig könnyű vele dolgozni és változatos ételek alapanyaga lehet. Nem csak salátának, de például levesnek is isteni!
Gyors diótorta forró csokoládéhabbal
Az karácsonyi ünnep nem lehet teljes a finomabbnál finomabb édességek nélkül. A Café Díva séfje, Kiss Máté egyik kedvence a gyors diótorta forró csokoládéhabbal.
3 fogtörő karácsonyi étel – csak óvatosan harapjunk!
Volt már úgy, hogy ott hagytad a fogad az asztalnál? Legyünk elővigyázatosak a csonthéjasokkal készült sütemények és a darált húsos ételek fogyasztásakor, hogy ne törjön bele a fogunk a karácsonyi menübe. Ám ha megtörtént a baj, ne várjuk meg az új évet, minél előbb forduljunk orvoshoz!
Bűnmentes nassok télire
Tudta, hogy a nassolás pozitív hatással is lehet az egészségünkre, hogy ha mértékletesen és a megfelelő alapanyaggal tesszük? Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szerint a legjobb választás a vitamin raktárak feltöltésére a téli időszakban az olajos magvak, valamint az aszalt és szárított gyümölcsök, hiszen jóval kevesebb nyers gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre, mint a melegebb hónapokban.
Céklás-diós tészta
A cékla méltatlanul mellőzött alapanyag. Egyrészt nagyon egészséges, másrészt elképesztően gyönyörű, harmadrészt meg finom!
Rácsos tészta, ahogy anyáink sütötték
Sütötte ezt már anyánk is, nagyanyánk is, annyira alapmű, hogy szinte kötelező megtanulni. Mutatós, szapora, és gyorsan is fogy. Merthogy igen finom…
A kuriózum zöld dióról, receptekkel
A diót már régóta ismerjük kívül-belül, a zöld dió és különösképp a milotai zöld dió azonban – bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon – most indult hódító útjára. Az egyre népszerűbb, hungarikum-számba menő ínyencség nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.
Miért egészséges a dió?
A rendszeres diófogyasztás egy sor anyagcsere-betegségtől menti meg az embert - derítették ki spanyol kutatók. Az amúgy is egészséges mediterrán étrend kedvező hatását a dió, mogyoró még fokozza, állapították meg.